11-jarige bevallen omdat regering abortus weigert

Het WTF-verhaal brengt ons naar het geboorteland van Koningin Maxima: Argentinië. Daar is onlangs een 11-jarig meisje bevallen nadat zij meermaals verkracht was door de vriend van haar oma, aan wie ze 3 jaar geleden werd toevertrouwd nadat zij en haar oudere zussen misbruikt werden door de vriend van hun moeder. 

Vijf weken geleden werd 'Lucia' (een schuilnaam) binnengebracht in het Eva Péronziekenhuis. Niet vanwege haar zwangerschap, maar omdat ze ernstige snijwonden had op haar armen die een poging tot zelfmoord impliceerden. In Argentinië is het toegestaan om abortus te plegen wanneer deze het gevolg is van verkrachting, of als het leven van de moeder in gevaar is door de zwangerschap.

Hoewel Lucia aan beide voorwaarden voor abortus voldeed mocht ze van de Argentijnse regering geen abortus laten plegen, hoe breed haar situatie ook werd uitgemeten in de pers. Uiteindelijk besloot het ziekenhuis om de baby met 24 weken zwangerschap te halen middels een keizersnede. Volgens de arts die de keizersnde uitvoerde is Lucia slachtoffer van een politieke verkiezingsstrijd: "Ze werd gebruikt om stemmen te ronselen." In Argentinië strijden vrouwen en mensenrechtenactivsten al langer om het recht op abortus.

Aartsbisschop Carlos Alberto Sanchez uit Tucuman, de provincie waar Lucia woont, besloot ook een duit in het zakje te doen. Hij sprak zich op Twitter niet alleen uit tegen abortus maar verklapte ook Lucia's echte naam, die tot dan toe door de pers geheim was gehouden. Volgens de bisschop hadden beide levens gered kunnen worden. Een journalist deed er nog een schepje bovenop: "Nu riskeert de baby de dood. Als de zwangerschap twintig dagen langer geduurd zou hebben, hadden zowel de moeder als kind kunnen leven."