Foutje PvdD: Friesland mag nog tot 2023 ganzen afschieten

Afgelopen woensdag werd er in de provincie Friesland gestemd over de aanpak van ganzen. Het plan van gedeputeerde Johannes Kramer was om de huidge aanpak tot 2023 te verlengen. Dat houdt in dat er per jaar 200.000 ganzen afgeschoten mogen worden. Dieptriest volgens PvdD'er Rinie van der Zanden die vindt dat het povinciebestuur extreem over het graf heen regeert op deze manier. 

De PvdA, SP en zelfstandig statenlid Sietze Schukking hadden echter een alternatief: niet tot 2023 doorgaan maar slechts tot 2021. Na 13 uur vergaderen mocht er gestemd worden. Er waren 41 politici aanwezig, en omdat Van der Zanden een kapitale blunder beging, ze stemde per ongeluk tegen in plaats van voor, werd het alternatieve plan met 21 tegen 20 verworpen, wat zoveel inhoudt dat het originele plan is aangenomen. 

Van der Zanden: "Ik had het direct door, maar wist niet dat ik het alleen nog kon herstellen voordat het finale besluit zou vallen." Een politicus kan een uitglijder nog herstellen zolang het agendapunt nog niet is afgehamerd. Hoewel ze wel bij de microfoon was gaan staan, kreeg ze het woord pas toen de stemming over het plan al voorbij was. 

Volgens Kramer is het overigens niet de bedoeling om zoveel mogelijk ganzen af te schieten, maar om vraatschade voor boeren te beperken. Van der Zanden wil zo snel mogelijk na de Provinciale Staten verkiezingen op 20 maart een nieuwe stemming afdwingen. 

Foutje PvdD: Friesland mag nog tot 2023 ganzen afschieten (Foto ter illustratie: Pixabay)
Foutje PvdD: Friesland mag nog tot 2023 ganzen afschieten (Foto ter illustratie: Pixabay)