OM komt met strafeis tegen Holleeder: 'Hij heeft alle schijn tegen'

Vandaag, op dag 54 van de inhoudelijke behandeling van het proces tegen Willem Holleeder, komt het OM met haar strafeis tegen 'de Neus'. Kenners verwachten een levenslange eis. "Ik denk dat hij de bui wel ziet hangen", zegt misdaadverslaggever Marian Husken.

De zaak tegen Holleeder begon in februari vorig jaar. De geboren Jordanees staat terecht voor de dood van zes mannen: Cor van Hout (2003), Robert ter Haak (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Hij zou die mannen niet zelf gedood hebben, maar wel de opdrachtgever geweest zijn. Daarnaast zou hij betrokken zijn bij de poging tot moord of doodslag op Mieremet in 2002 en David Denneboom in 2004.

Lees ook: Morgen hoort Holleeder de strafeis

Patroon
"Holleeder heeft alle schijn tegen", zegt Marian Husken, die samen met Harry Lensink de zaak op de voet heeft gevolgd voor De Willem Podcast. "De kroongetuigen in de zaak, Peter la Serpe en Fred Ros zijn in eerdere zaken al betrouwbaar geacht en wijzen in twee moorden naar Holleeder. Maar we hebben het vaker meegemaakt in de geschiedenis dat iemand vrijgesproken wordt terwijl er veel bewijs leek te zijn. Al verwacht ik het in deze zaak echt niet. Veel beschuldigingen aan het adres van Holleeder zijn via via. Maar wat opvalt, is dat veel mensen die uiteindelijk vermoord zijn tegen de politie hebben gezegd: "Als ik vermoord word, zit Holleeder erachter". Dat is misschien geen direct bewijs, maar als dat meerdere keren voorkomt, kun je toch wel spreken van een patroon." De verklaringen van de zussen van Holleeder, Astrid en Sonja, en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog spelen ook een belangrijke rol in het proces. "Zij wijzen rechtstreeks naar Willem in de moord op Cor van Hout", zegt Husken.

Ontkenning
"Holleeder heeft altijd veel gezag gehad voor de rechtbank en het hele proces lang goed meegewerkt. Hij geeft overal antwoord op en ook al gaat het vaak om zeer ernstige zaken, er is soms ook nog wel ruimte voor een grap", zegt Husken. "Maar hij ontkent alle aantijgingen. Ook heeft hij het gevoel dat het OM hem geen eerlijk proces heeft gegeven. Hij denkt dat de officieren hem bij voorbaat al schuldig vonden."

Penoze
Volgens Husken komt er met het einde van dit proces ook een einde aan het tijdperk voor de oude penoze. Al kunnen alle procespartijen nog in hoger beroep na de zitting. "Het laatste woord in de Holleeder-zaak is zeker nog niet gezegd. Als je telkens roept dat je onschuldig bent, en je wordt tóch veroordeeld, ga je zeker in beroep", verwacht ze.

1000 ordners
Met de strafeis van vanmiddag komt er dus een einde aan de behandeling van de zaak, waar in de afgelopen jaren door zo'n veertig rechercheurs aan is gewerkt. Het dossier bestaat uit zo'n 1000 ordners en de politie heeft ruim 230 getuigen gehoord. Daarnaast zijn er nog eens 56 getuigenverhoren geweest bij de rechter-commissaris. Omdat het zo'n grote zaak betreft, heeft de rechtbank langer dan de gebruikelijke twee weken nodig om tot een uitspraak te komen. De uitspraak wordt in de eerste week van juli verwacht.