BŁchli wereldkampioen keirin bij WK baanwielrennen

Matthijs Büchli en Theo Bos hebben zich bij het WK baanwielrennen in het Poolse Pruszkow de halve finales bereikt op het onderdeel keirin. Een plek bij de eerste vier was voldoende voor plaatsing.

Büchli deed dat overtuigend door zijn race te winnen. De Noord-Hollander, die op de Olympische Spelen van Rio zilver veroverde op dit onderdeel, won zijn race. Ook Bos wist zich te plaatsen voor de halve finales. De 35-jarige baansprinter werd derde in zijn heat achter de Australiër Matthew Glaetzer en Jack Carlin uit Groot-Brittannië.

Büchli en Bos hadden beiden de herkansingen nodig om zich te plaatsen voor de kwartfinales.

Donderdagavond gaat het om de medailles op het onderdeel.

Sprinttoernooi vrouwen 
Laurine van Riessen heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van sprinttoernooi bij de vrouwen. De 31-jarige baanwielrenster won in de achtste finales van de Australische Kaarle McCulloch met een miniem verschil van 0,049.

In de eerste ronde van het sprinttoernooi was ze te sterk voor Zuid-Koreaanse Lee Hye-jin. Voor Hetty van de Wouw, die haar debuut maakt tijdens een WK, zat het na de eerste ronde erop. Ze verloor van de Mexicaanse Luz Daniela Gaxiola.

Het sprinttoernooi gaat donderdagavond verder met de kwartfinales. De medailles worden pas vrijdag vergeven.

De wedstrijden van het WK baanwielrennen zijn te volgen op Eurosport en Belgische tv-zenders. De uitzending op Eurosport begint om 18.30, net zoals de uitzending op de Belg.

Update 19.56

Büchli heeft zich weten te plaatsen voor de finale van de keirin. De 26 jarige Noord-Hollander won de tweede halve finales nadat Büchli al vroeg de sprint op gang trok. Hij won net voor Matthew Glaetzer uit Australië en de Brit Jack Carlin, die zich ook plaatsen voor de finale.

Bos, die in de eerste halve finale in actie moest komen, kon zich niet plaatsen voor de finale. De 35-jarige baansprinter, die in 2006 wereldkampioen werd op de keirin, ging met drie rondes de sprint aan. Hij sloeg een gat, maar in de laatste ronde viel Bos stil en werd uiteindelijk laatste in zijn halve finale.

Op het sprinttoernooi bij de vrouwen heeft Van Riessen zich niet weten te plaatsen voor de halve finales. De 31-jarige Nederlandse verloor in twee heats van de Française Mathilde Gros.

In de eerste heat probeerde Van Riessen het met een verrassingsaanval en het leek ook te lukken, maar aan de finish was Gros toch net iets te snel voor de Nederlandse. In heat twee was ze kansloos tegen de Française, waardoor Van Riessen is uitgeschakeld in het sprinttoernooi.

Update 21.24

Matthijs Büchli heeft zijn tweede gouden medaille binnen. De 26-jarige baanwielrenner uit Haarlem won woensdag met Nederland al het goud op de teamsprint en vandaag pakt hij het goud op de keirin.

In de finale liet Büchli de Japanner Yudai Nitta en de Duitser Stefan Bötticher achter zich. Hij was in het verleden al dicht bij de wereldtitel, maar moest tot twee keer genoegen nemen met het brons. Op de Olympische Spelen van Rio moest hij het doen met het zilver.

Büchli wereldkampioen keirin bij WK baanwielrennen (Pro Shots / Action Images)
Büchli wereldkampioen keirin bij WK baanwielrennen (Pro Shots / Action Images)