Ewan sprint naar overtuigende winst op Hatta Dam, Roglic verstevigt leiding in UAE Tour

Caleb Ewan heeft zijn eerste zege voor Lotto Soudal binnen. De kleine Australische sprinter won de vierde etappe van de UAE Tor. Op de steile helling van Hatta Dam won Ewan voor de verrassende Matteo Moschetti. Primo¸ Roglič werd derde en verstevigde door de nodige bonificatieseconden zijn leiding in het algemeen klassement.

Nadat de ploegentijdrit in de eerste etappe en daarna een rit voor de sprinters en klimmers lag vandaag de finish op de korte, maar steile helling van de Hatta Dam. Vanuit de start wisten zes renners zich los te maken van het peloton. Alessandro De Marchi was de bekendste renner die mee was in de kopgroep. De Italiaan had het gezelschap van Simon Clarke, Charles Planet, Igor Boev, Stepan Kurianov en Artem Nych.

Het zestal wist zeven minuten bij elkaar te fietsen, al was er in het peloton volledige controle. Al moest Remco Evenepoel de strijd staken. Het 19-jarige Belgische supertalent kwam na 85 kilometer fietsen ten val en werd afgevoerd naar het ziekenhuis, zonder ernstige verwondingen, zo bleek later.

Net zoals als in de eerste etappe werd het peloton even in waaiers getrokken. Jumbo-Visma, met leider Roglič, was goed mee net zoals wereldkampioen Alejandro Valverde en de Nederlanders Wilco Kelderman en Tom Dumoulin. Met nog vijftig kilometer zou alles weer samen komen.

De Marchi was van de vluchters het sterkste en bleef het langst vooruit. Op tien kilometer kreeg de Italiaan gezelschap van Dumoulin. De Nederlander, die dinsdag nog wat tegenviel, zorgde met een aanval voor wat opschudding, alleen had Jumbo-Visma alles onder controle voor hun leider Roglič. Dumoulin werd dan ook niet veel later teruggepakt.

In aanloop naar de steile beklimming van de Hatta Dam was er nog een grote valpartij. Valverde, de winnaar van dinsdag lag erbij, net zoals David Gaudu en Emanuel Buchmann - de nummers drie en vier in het klassement - lagen erbij. Vlak voor het opdraaien van de slothelling sloten ze weer aan, al moest Gaudu al snel weer passen vanwege een lekke voorband, maar de Fransman kreeg wel dezelfde tijd als het peloton, vanwege de drie-kilometer regel. Hij bleef daarmee in de top van het klassement staan.

De sprint bergop werd ingezet door de jonge Italiaan Moschetti maar hij werd nog makkelijk gepaseerd door Ewan. Op de Australiër van Lotto Soudal stond geen maat en won met twee seconden verschil op Moschetti. Roglič werd knap derde en pakte daarmee vier bonificatieseconden en verstevigde daarmee de leiding in het algemeen klassement. Met nog drie etappe te gaan heeft de Sloveen van Jumbo-Visma een voorsprong van 21 seconden op wereldkampioen Valverde met nog drie etappes te gaan, met daarbij een bergrit nog.