Pakistan claimt neerschieten Indiase jets

Pakistan zegt dat het twee gevechtsvliegtuigen van de Indiase luchtmacht heeft neergehaald, en twee piloten gevangen heeft genomen. Volgens India is er een toestel neergestort danwel neergeschoten, en wordt een piloot vermist. Er is hoe dan ook sprake van een flinke escalatie van het conflict tussen de twee kernmachten.

Beide landen besturen een deel van de regio Kashmir, maar claimen het helemaal. Er werden sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947 zeker twee oorlogen over gevoerd. Sinds 1971 zijn dit de eerste luchtgevechten in het gebied. Die volgden op een aanval van Pakistaanse militanten waarbij veertig Indiase militairen werden gedood. Dat was de dodelijkste aanval in een al dertig jaar durende guerilla tegen India in Kashmir.

Volgens de BBC bevinden beide landen zich met de laatste ontwikkelingen op onbekend terrein, en dreigt het gevaar dat de situatie volledig uit de hand loopt. De Pakistaanse premier Imran Khan zegt dat de twee kampen zich geen misrekening of verdere escalatie kunnen veroorloven omdat ze allebei atoomwapens hebben. "Als we dat laten gebeuren dan hebben ikzelf en Narendra Modi er geen controle meer over", aldus Khan, verwijzend naar zijn Indiase ambtsgenoot.

De Pakistaanse aanval op Indiase toestellen volgt op luchtaanvallen door India op militante doelwitten. Volgens Khan moest de Pakistaanse luchtmacht wel reageren. "We moeten ze duidelijk maken dat ze ons luchtruim hebben geschonden, en dat wij in staat zijn om bij hen hetzelfde te doen", zei de Pakistaanse premier.

Terughoudendheid
De Indiase minister van Buitenlandse Zaken Sushma Swaraj zegt dat haar land "met verantwoordelijkheidsgevoel en terughoudendheid" zal handelen. "India wil geen verdere escalatie van de situatie", aldus de bewindsvrouw. Premier Modi heeft echter nog niet gereageerd.

BBC-correspondent Soutik Biswas zegt dat het praktisch nooit is voorgekomen dat twee landen die kernwapens hebben, luchtaanvallen op elkaars grondgebied uitvoeren. India zou zich volgens sommigen dan ook voorbereiden op het "volledige conflictsspectrum".

Volgens hoogleraar internationale betrekkingen Daniel Markey van de Amerikaanse Johns Hopkins University is nuclaire escalatie op dit moment echter nog niet waarschijnlijk. Verdere escalatie zou volgens hem pas gebeuren indien Pakistan "bij zijn volgende stap de inzet verhoogt door Indiase burgerdoelen aan te vallen". Dat zou echter hoogst onwaarschijnlijk zijn.

Maar afgelopen nacht hebben volgens Pakistan Indiase mortiergranaten woningen geraakt in het door Pakistan bestuurde deel van Kashmir. Daarbij zouden zes burgerdoden zijn gevallen.