Labour steunt nieuw Brexitreferedum

De Britse Labourleider Jeremy Corbyn schaart zich, zij het met de nodige tegenzin, achter het idee van een tweede Brexitreferendum. Dat deed hij nadat verschillende parlementsleden waren opgestapt na beschuldigingen dat Corbyn het soort Brexit van premier Theresa Mays Conservatieve Partij mogelijk maakt. Eerder werd al bekend dat de premier een stemming voorbereidt om de Brexit uit te stellen indien haar deal opnieuw door het Lagerhuis wordt verworpen.

Corbyn kwam nadat de parlementariërs waren vertrokken onder grote druk te staan, omdat er nog meer zouden kunnen volgen. Het dilemma voor de partij is dat deze veel zetels in handen heeft van kiesdistricten waar in 2016 in meerderheid voor de Brexit werd gestemd. De Labour-Lagerhuisleden die deze districten vertegenwoordigen zijn bang dat als ze de Brexit in de ogen van kiezers frustreren, ze niet zullen worden herkozen.

De socialistische Corbyn is zelf al zijn hele politieke loopbaan euroscepticus. Hij gaf eerder aan dat indien hij premier zou zijn, hij de Brexit door zou willen laten gaan, onder meer omdat EU-regels zijn plannen voor het nationaliseren van nutsbedrijven in de weg zouden zitten.

Premier May heeft grote moeite om haar EU-exitdeal door het parlement te krijgen. Een eerste poging in december stelde ze op het laatste moment uit. In januari werd de deal met een historisch grote meerderheid verworpen. Tegenstemmers willen verschillende dingen, van een no-deal Brexit tot een zachtere versie waarbij de Britten in de douane-unie en/of de gemeenschappelijke markt blijven.

May kan steun vanuit de oppositie voor haar deal vermoedelijk dus goed gebruiken. Het voorstel van Labour komt er dan ook op neer om voor Mays EU-exitovereenkomst te stemmen, op voorwaarde dat deze vervolgens aan het Britse volk wordt voorgelegd.

Onenigheid
Maar er zou nog onenigheid zijn over de opties voor zo'n referendum. In eerste instantie werd gemeld dat het zou moeten gaan tussen Mays deal en in de EU blijven. Maar Corbyn zou nog andere mogelijkheden voor optie twee onderzoeken, zoals in de douane-unie en/of gemeenschappelijke markt blijven.

Volgens sommigen is de steun van Labour voor een nieuw referendum koren op de molen voor de premier. Ze zou rebellen in haar eigen partij er namelijk mee onder druk kunnen zetten. Die zouden vervolgens met tegenzin voor haar deal kunnen stemmen, uit angst dat de Brexit anders niet doorgaat.

Zoals te verwachten stijgt nu ook bij de wedkantoren de kans op een tweede referendum weer. Die piekte op bijna vijftig procent nadat May de stemming in december uitstelde, maar kelderde onlangs toen het leek dat een deal zonder vangnet voor de Ierse grens op een krappe meederheid kon rekenen. Maar omdat Londen niet met acceptabele alternatieve voorstellen voor die grens lijkt te kunnen komen, is zo'n overeenkomst vermoedelijk niet eens te sluiten.

Het is uiteraard nog maar de vraag of er in het Lagerhuis uiteindelijk genoeg steun blijkt te zijn voor het idee om Mays deal te aanvaarden op voorwaarde dat die onderwerp wordt van een nieuw referendum.

Kansontwikkeling tweede EU-referendum op Oddschecker.com