Horrorgame Devotion verdwenen van Steam vanwege Winnie de Poeh-meme

Ontwikkelaar Red Candle Games heeft zijn horrorgame Devotion van Steam verwijderd. De door P.T. geïnspireerde game was in eerste instantie zeer populair en goed ontvangen, totdat een meme deze de nek omdraaide.

De ophef begon eind vorige week, toen er in de first-person horrorgame van Taiwanese makelij een afbeelding werd gevonden waarin naar Winnie de Poeh werd verwezen. Vrij onschuldig zou je zeggen, maar dit ietwat gezette tekenfilmfiguur wordt vaak gebruikt als vergelijking van de Chinese president Xi Jinping. Zo ook nu, met het woord ‘imbeciel’ erbij. Dit leidde tot grote ophef bij de Chinese game-community en ze gaven Devotion massaal slechte reviews, een zogeheten ‘review bomb’. Want een aanval op de president, is een aanval op het Chinese Vasteland.

De ontwikkelaar heeft nog geprobeerd de ophef te sussen door excuses te maken en een uitleg te bieden. "Deze art was een placeholder. Door een synchronisatieprobleem zijn echter niet alle placeholders correct vervangen. Deze afbeelding en de woorden die erbij staan, zijn niet in lijn met Red Candle Games’ gedachtengoed," viel er te lezen in een verklaring.

Veel heeft dit niet mogen baten, want de Steam-pagina van Devotion is nu offline gehaald. Volgens de ontwikkelaar vanwege technische problemen die onverwachte crashes kon veroorzaken, maar de ware reden lijkt toch echt de ophef te zijn. Boze Chinese gamers storten zich nu op de vorige game van de ontwikkelaar, Detention, waarvan maar zo’n 30 procent van de reviews van de afgelopen dertig dagen positief is.

Devotion Winnie de Poeh