Afghaanse asielzoeker wil boete Zweedse activiste betalen

In juli van 2018 wist Elin Ersson een heel vliegtuig aan de grond te houden, omdat zij niet wilde dat een uitgeprocedeerde asielzoeker naar zijn land van herkomst werd getransporteerd. Ersson werd deze week veroordeeld tot het betalen van een boete van 235 euro, vanwege het overtreden van Zweedse luchtvaartveiligheidswetten.

Arif Talash, een Afhgaanse asielzoeker, wil de boete voor haar betalen. "Ik hoorde van het verhaal van Elin Ersson via sociale media en ik bewonder haar enorm", aldus Talash. "Ik ben bereid om de boete voor haar te betalen."

Talash is lid van een activistengroep in de Duitse stad Frankfurt, die asielzoekers wegwijs maakt. juridische bijstand verleent en mensen bewust wil maken van de gevaren van het terugsturen van asielzoekers naar Afghanistan.


De strijd van Elin Ersson (Bron: Youtube)

Ersson streamde haar reddingsactie live via het internet. "Ik ga niet zitten, totdat deze persoon van het vliegtuig gehaald wordt, want in zijn thuisland kan hij vermoord worden", zo vertelde ze emotioneel in een video die al gauw de hele wereld overging.

De man werd uiteindelijk uit het vliegtuig gehaald en Ersson werd een held onder activisten. De man uit haar vliegtuig werd echter het land uitgezet vanwege mishandeling van vrouwen en kinderen en bleek niet de man te zijn waar het Ersson om ging, Ismael K. Deze man zat op een ander vliegtuig. Beide mannen zijn later succesvol Zweden uitgezet.

Toch werd Ersson gezien als een heldin en werd ze over de hele wereld uitgenodigd om conferenties bij te wonen. Haar advocaten gaan in hoger beroep.