Facebook kan zien wanneer vrouwen ongesteld zijn

Facebook staat weer eens flink ter discussie. Ditmaal, omdat het sociale mediaconcern wel erg gevoelige informatie ontvangt via apps die vrouwen op hun telefoon kunnen hebben.

Vrijdag bracht het Amerikaanse dagblad Wall Street Journal onderzoeksresultaten naar buiten waaruit blijkt dat van de zeventig geteste apps elf informatie naar Facebook stuurden. Zelfs als de gebruiker geen Facebookprofiel heeft. Onder andere Flo Period en Ovulation Tracker, apps die nogal gebruikt worden door vrouwen die zwanger willen worden, stuurden informatie over ongesteldheidsmomenten door naar Facebook.

Brits politicus Ian Lucas van de Labourpartij en lid van de privacywaakhond in Groot-Brittanië, wilde wel eens een afspraak maken met eigenaar van Facebook, Mark Zuckerberg. "Niet om te babbelen, maar om eens een serieus gesprek te houden over de gevallen van de afgelopen periode. We hebben een boel vragen. De regering praat al met de techreuzen, maar het gaat nu om de toon waarop het gesprek gehouden dient te worden."

Facebook ligt inmiddels al langere tijd onder vuur vanwege privacyschendingen. Steeds meer data van Facebookgebruikers worden gebruikt voor monetaire doeleinden, het uiteindelijke verdienmodel van het nog altijd gratis zijnde Facebook.