'Als de Russen komen'

Zitten we in een 2e Koude Oorlog? Die vraag stelde minister Ank Bijleveld-Schouten tijdens de opening van ‘Als de Russen komen’. De tentoonstelling is vanaf morgen te zien in het Nationaal Militair Museum. De bewindsvrouw somde vervolgens een hele rits voorbeelden op van de Russische dreiging. Van het neerhalen van MH17 en de inname van de Krim tot de hackpoging op het OPCW in Den Haag

Toch beantwoordde ze de vraag met ‘nee’. “Destijds waren er 2 duidelijke machtsblokken. Nu is de dreiging diffuser. Denk maar aan cyber”, zei Bijleveld. Maar er is dus wel sprake van echte dreiging en daar mogen we ons wel wat meer bewust van zijn. “Niet iedereen heeft de Koude Oorlog meegemaakt. Gelukkig neemt deze expositie ons mee terug naar toen en biedt ons lessen voor nu. Onze vrijheid en veiligheid lijken iets alledaags, maar zijn niet vanzelfsprekend. Diplomatie gaat altijd voor, maar als het niet anders kan, moet je spierballen kunnen tonen.”

Fat Man
De minister zei dit te midden van ‘de spierballen van toen’: atoombom Fat Man. Deze en vele andere objecten vormen een tentoonstelling die de dreiging van de Koude Oorlog tastbaar maakt. Neem een Poolse militaire stafkaart met nucleaire doelen in Nederland.

Huurauto hackers
‘Als de Russen komen’ vormt een audiovisuele reis langs bijzondere objecten uit binnen- en buitenland. Een van de meest opmerkelijke en recente is de huurauto die Russische hackers vorig jaar gebruikten voor hun hack-operatie in Den Haag. Die werd toen gedwarsboomd door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst onder leiding van directeur generaal-majoor Onno Eichelsheim.

Niet naïef zijn
Ook hij drukte de aanwezigen op het hart om niet naïef, maar realistisch te zijn. “En voorbereid om ons te verdedigen”, aldus Eichelsheim. Rusland is volgens hem bezig met een wapenwedloop en heeft daarin een voorsprong genomen. “De MIVD heeft vorig jaar bevestigd dat Rusland in overtreding is van het INF-verdrag. Dit verdrag is 30 jaar één van de hoekstenen van de Europese veiligheid geweest. Het was een keerpunt ten goede in de relatie met de Sovjet Unie in de nadagen van de Koude Oorlog.”

‘Als de Russen komen’ is te bezoeken van 23 februari tot en met 1 september 2019.

'Als de Russen komen' (Foto: Defensie)
'Als de Russen komen' (Foto: Defensie)