Kabinet stelt 6 miljoen extra beschikbaar voor Namenmonument

Het realiseren van het Namenmonument, ter nagedachtenis aan de ruim 102.000 slachtoffers van de holocaust, valt duurder uit dan gedacht. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis, dat het totale kostenplaatje van het monument in het plantsoen aan de Weesperstraat in Amsterdam, op 14,6 miljoen euro geschat wordt. 

Het kabinet heeft daarom besloten om een extra bijdrage 6 miljoen euro ter beschikking te stellen, bovenop de bijdrage van 2,3 miljoen euro die het kabinet in 2017 beschikbaar stelde. Voor het resterende bedrag, 1,7 miljoen euro, staat het kabinet garant op het moment dat het niet lukt om de benodigde fondsenwerving te realiseren: "opdat het Namenmonument een blijvende herinnering is aan de verschrikkingen van de Holocaust en een indringende waarschuwing tegen discriminatie." zo schrijft Blokhuis. 

Blokhuis: "Antisemitisme en de toenemende gevoelens van onveiligheid stemmen tot grote zorg. Ik ben dan ook van mening dat het voorgenomen Namenmonument, de gedenkplaats voor de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, een concrete bijdrage is aan de herdenking van en educatie over de Holocaust en aan de strijd tegen discriminatie zoals racisme en antisemitisme."