EMA moet nog 20 jaar Londense huur doorbetalen; tegenvaller van half miljard

Een flinke tegenvaller voor het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Het bureau dat vanuit Londen naar Amsterdam verhuist moet namelijk nog de huur van het oude kantoor doorbetalen voor zolang er nog een contract is. En dat contract loopt nog tot 2039, zo meldt AT5. 

Dat heeft een Britse rechter woensdag bepaald, schrijft de Volkskrant. De uitspraak zorgt ervoor dat het agentschap nog een onverwachte rekening van rond de 560 miljoen euro kan lappen.

Het EMA vertrekt uit Londen vanwege de Brexit. Begin dit jaar trokken de eerste werknemers in een tijdelijk kantoorpand bij Sloterdijk. Intussen wordt er op de Zuidas een nieuw kantoor uit de grond gestampt. Dat kantoor met 1300 werkplekken moet in november van dit jaar klaar zijn.

Maar nu krijgt de verhuizing dus nog een nare financiële bijsmaak. Het medicijnenagentschap, dat toeziet op de kwaliteit van geneesmiddelen op de Europese markt, probeerde de rechter te overtuigen van het feit dat Brexit een onverwachte gebeurtenis is. Dat zag de rechter anders. Het EMA gaat de zaak nu mogelijk neerleggen bij het Europese Hof.

EMA kan nog onder de financiële strop uitkomen als het bedrijf een onderhuurder vindt voor het gigantische kantoor aan Churchill Place 30 in de Canary Wharf.