OM eist 40 maanden voor illegaal prostitueren illegale vrouwen

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft gisteren een gevangenisstraf van 40 maanden waarvan 10 voorwaardelijk geëist tegen een 27-jarige man uit Roemenië. Hij wordt ervan verdacht dat hij in december 2017 en januari 2018 op verschillende momenten vijf Oost-Europese vrouwen naar Nederland heeft gehaald om voor hem in de prostitutie te werken.

De 27-jarige man liep op 19 januari 2018 op de A12 bij Zevenaar tegen de lamp tijdens een mobiele grenscontrole van de Koninklijke Marechaussee. Op de achterbank zaten drie Oost-Europese vrouwen. De verdachte stelde dat hij met hen op weg was om vakantie te vieren in België. De officier van justitie acht deze verklaring volstrekt ongeloofwaardig. Onderzoek heeft uitgewezen dat de man met de vrouwen onderweg was naar een locatie in Haarlem die bekend stond vanwege prostitutie activiteiten. De verdachte zou zich al langere tijd bezig houden met illegale prostitutie in Nederland. Dit bleek ook uit gegevens in zijn telefoons. De man had kort daarvoor twee andere Oost-Europese vrouwen naar Nederland gehaald om voor hem in de prostitutie te werken.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan mensenhandel, mensensmokkel en illegale tewerkstelling, door deze vrouwen zonder geldige papieren naar Nederland te halen. “Hij heeft bijgedragen aan de instandhouding van de illegale prostitutie in Nederland. Hij heeft gebruik gemaakt van de kwetsbare positie en afhankelijkheid van deze vrouwen. Er kan van een maatschappelijk zeer onwenselijke arbeidssituatie gesproken worden. Verdachte heeft uitsluitend eigen financieel gewin voor ogen gehad.”

De verdachte heeft zich gedurende het proces op zijn zwijgrecht beroepen. Hij heeft alleen erkend dat hij aanwezig was bij het maken van profielfoto’s voor seksadvertenties. Alles afwegende vindt de officier een gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, op zijn plaats. Daarnaast eiste de officier een beroepsverbod: de man zou zich niet meer bezig mogen houden met seksuele dienstverlening in Nederland. Ook zou de auto van verdachte verbeurd verklaard moeten worden.

De rechtbank in Arnhem doet op 5 maart uitspraak.