Trump wil grappen SNL 'vergelden'

Acteur Alec Baldwin kroop dit weekend terug in de huid van de Amerikaanse president Donald Trump tijdens het tv-programma Saturday Night Live. Dat werd hem niet in dank afgenomen door het onderwerp van de parodie. Trump tweette dat niet zijn campagne, maar dit soort shows moeten worden onderzocht.

Baldwin dreef zaterdag de spot met het uitroepen van de noodtoestand door de president. Dit deed Trump eind vorige week omdat hij van het parlement niet het geld loskrijgt dat hij wil hebben om een grensmuur bij Mexico te bouwen.

In de sketch noemde Baldwin de Mexicaanse grens "the brown line", een verwijzing naar zowel drugs die de VS binnenkomen als de huidskleur van immigranten. De implicatie was dat laatstgenoemde de werkelijke reden is dat Trump een muur wil.

"Er is niets grappigs aan het vermoeiende Saturday Night Live op het nepnieuwskanaal NBC!", tweette de president na de uitzending. Hij vraagt zich af hoe mediakanalen "zonder vergelding" weg kunnen komen met hun aanvallen op de Republikeinen. "Dit is oneerlijk en moet worden onderzocht", aldus Trump.

De president noemt aanvallen op hem in de media "de echte samenzwering". Daarmee verwijst hij naar het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke banden tussen de Russische regering en zijn eigen presidentscampagne in 2016.