Skiester Vlhova klopt Shiffrin en pakt WK-goud op reuzenslalom

Alpineskiester Petra Vlhova heeft op het wereldkampioenschap in het Zweedse Åre voor een verrassing gezorgd. De 23-jarige Slowaakse heeft zich laten kronen tot wereldkampioene op de reuzenslalom, de eerste Slowaakse ooit met een individuele wereldtitel.

De Duitse Viktoria Rebensburg ging na de eerste run aan de leiding, maar de voorsprong op Vlhova was met 0,19 seconden niet groot. De Noorse Ragnhild Mowinckel gaf 0,37 seconden toe en op plek vier - 0,44 seconden achter Rebensburg - stond topfavoriete Mikaela Shiffrin uit de VS, voor onder meer Tessa Worley uit Frankrijk en het Italiaanse trio Sofia Goggia, Federica Brignone en Marta Bassino.

In run twee deed Brignone het goed, terwijl Goggia halverwege een zoals altijd agressieve run onderuit ging. Shiffrin wipte over Mowinckel heen, maar Vlhova pakte de leiding en was 0,38 seconden sneller dan de Amerikaanse. Rebensburg opende de aanval, maar moest haar voorsprong uit handen geven en eindigde op 0,14 seconden met het zilver, voor Shiffrin. De Nederlandse Adriana Jelinkova sloot de wedstrijd als 33e af.

Met alleen de slalom te gaan staan de Oostenrijkse vrouwen overigens nog altijd zonder medaille. De laatste keer dat Oostenrijk bij de vrouwen geen enkele medaille won was op het WK van 1982, gelijk het enige naoorlogse WK waarin dat het geval was.