'Mogelijk blootstelling kankververwekkende chroom 6 bij onderhoud toestellen Schiphol'

Personeel van Schiphol is mogelijk blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom 6 bij onderhoud van Cityhopper-toestellen van KLM en toestellen van Martinair.

Bij het Regional Jet Center (RJC) werden de vliegtuigen geschuurd en geverfd. Daarbij zouden werknemers bloot zijn gesteld aan chroom 6, schrijft NH Nieuws. De vakbonden zijn hierover geïnformeerd. "Zeer recent zijn de vakbonden vertrouwelijk geïnformeerd over een oud rapport uit 2016 met bevindingen, meetresultaten en aanbevelingen rond blootstelling aan chroom 6", zegt Silvia Kaas, bestuurder van FNV Metaal.

'Openheid naar monteurs'
Volgens Kaas moet er snel adequaat worden gehandeld als het bedrijf weet dat er met kankerverwekkende stoffen is gewerkt. "Openheid naar eigen monteurs is daarbij van het grootste belang. Daarom roepen wij nu de directie op hun verantwoordelijkheid te nemen en zelf het rapport en hun plannen over de aanpak van chroom 6 kenbaar te maken."

Diepgaand onderzoek
Bij het onderhoudswerk vanaf 2013 zou er met chroom 6 zijn gewerkt. De FNV werd eerder ingelicht over een rapport hierover, maar er werd gevraagd hier vertrouwelijk mee om te gaan. "We zien chroomblootstelling echter als een misstand, die moet worden gemeld. De directie van RJC heeft inmiddels voldoende tijd gehad om met een duidelijk plan te komen over blootstelling aan chroom 6. Ook moet er een diepgaand onderzoek komen naar de blootstelling in het verleden", zegt de FNV-bestuurder.

Silvia Kaas zegt tegen de krant het rapport binnen enkele dagen bekend te maken, als RJC haar eigen monteurs niet inlicht.

Stockfoto van PXHere
Stockfoto van PXHere