Hoogzwangere IS-bruid zonder spijt wil terug naar Londen

Een van de drie Britse schoolmeisjes die in 2015 stiekem naar het zogenaamde IS-kalifaat vertrokken is door een journalist in een Syrisch vluchtelingenkamp aangetroffen. Shamima Begum trouwde destijds naar eigen zeggen met een 27-jarige Nederlander die zich tot de islam had bekeerd. Hij zou door Koerdische strijders gevangen zijn genomen toen het tweetal het laatste IS-bolwerk Baghuz ontvluchtte.

Het vertrek van de drie vriendinnen van de Bethnal Green Academy in Oost-Londen leidde destijds tot grote opschudding. Ze hadden hun ouders verteld dat ze een dagje uit gingen, maar vlogen naar Turkije en staken de toen nog wagenwijd open grens met Syrië over. Het leidde tot vragen hoe de meisjes van 15 en 16 zomaar de douane van Gatwick Airport en bij de Turkse luchthaven konden passeren. Het drietal zou zijn gegroomed, oftewel door IS via internet als bruiden zijn gelokt.

Van spijt merkte journalist Anthony Loyd van The Times evenwel weinig. Hij merkte haar Londense accent in het vluchtelingenkamp op, en toen ze de wijk Bethnal Green noemde viel bij hem het kwartje. Volgens Begum, destijds 15 en nu 19, was het leven in het zogenaamde kalifaat net zoals dat in propagandavideo's was voorgespiegeld. "Het was een normaal leven. Wel waren er af en toe bommen enzo."

Begum zou geen executies hebben gezien. Wel zag ze "afgehakte hoofden in een emmer. Dat deed me helemaal niets." De eerste keer dat ze zoiets zag was het volgens haar "van een strijder die op het slagveld gevangen was genomen, van een vijand van de islam. Ik dacht enkel, wat zou hij een moslima hebben aangedaan als hij de kans had gehad."

Dom schoolmeisje
"Ik ben niet meer dat kleine domme schoolmeisje van 15 die vier jaar geleden wegliep uit Bethnal Green", aldus Begum. "Ik heb geen spijt dat ik hiernaar toe ben gekomen", voegt ze eraan toe. Een van de vriendinnen waarmee ze naar Syrië kwam zou volgens haar overigens zijn omgekomen bij een bombardement. Het lot van de derde, en dat van de Nederlander, is onduidelijk. Volgens HLN is laatstgenoemde Yago Riedijk uit Arnhem.

Na verloop van tijd zou er in het zogenaamde kalifaat een schrikbewind zijn ontstaan, en dat was volgens Begum een "schokkende" ervaring. "Ik heb weinig hoop meer. Ze worden kleiner en kleiner. En er was zoveel onderdrukking en corruptie dat ik niet geloof dat ze de overwinning nog verdienen". Ze verwijst in dat opzicht ook naar een IS-gevangenis waar Riedijk zou zijn gemarteld.

De IS-bruid kreeg eerder al twee kinderen, maar die kwamen om door ziekte en ondervoeding. Ze zou ieder moment kunnen bevallen, en wil om dit kind te kunnen beschermen zo snel mogelijk terug naar Groot-Brittannië. "Ik weet dat er daar voor het kind wordt gezorgd, in ieder geval qua gezondheid. Ik zou alles doen wat nodig is om gewoon naar huis te kunnen en een rustig leven te leiden met mijn kind."

Vervolgd
Maar het is de vraag of dat wel zo makkelijk gaat. Minister van Veiligheid Ben Wallace wijst erop dat ze in het Verenigd Koninkrijk kan worden vervolgd. Ook zegt hij dat Begum niet op consulaire bijstand hoeft te rekenen. "Ik ga de levens van het Britse volk niet op het spel zetten om terroristen of voormalige terroristen op te zoeken in een gefaalde staat", aldus Wallace tegen de BBC.

In haar Londense multiculturele thuiswijk Bethnal Green zijn de reacties gemengd. Sommige inwoners hebben geen sympathie en vinden dat een vlucht naar Syrisch IS-gebied bewijst dat Begums beleving van de islam niet de hunne is, en dat ze er dus niet thuishoort. Anderen stellen dat hoewel ze nu 19 is, het destijds om een beïnvloedbaar pubermeisje ging wie een rad voor ogen is gedraaid, en die een tweede kans verdient.