'80% Vaticaangeestelijken homoseksueel'

De Franse socioloog, journalist en voormalig regeringsadviseur Frederic Martel stelt dat vier op de vijf Rooms-Katholieke geestelijken bij het Vaticaan homoseksueel zijn. Dit schrijft hij in het boek In de Kast van het Vaticaan. Dat komt volgende week woensdag uit, de dag dat paus Franciscus een conferentie opent over seksueel misbruik in de kerk, aldus het Britse katholieke weekblad The Tablet.

Martel, zelf homoseksueel maar atheist, werkte vier jaar aan het bijna zeshonderd pagina's dikke boek, dat in twintig landen en acht talen uitkomt. Hij bracht enige tijd in het Vaticaan door, en hield naar eigen zeggen zo'n 1500 interviews. Hij sprak ruim 40 kardinalen, 50 bisschoppen en 200 priesters, en daarnaast ambassadeurs, diplomaten en leden van de Zwitserse Garde.

Volgens Martel is er een ongeschreven Vaticaanse 'kastcode', en bestaat er een wetmatigheid dat hoe homofober een geestelijke zich opstelt, hoe waarschijnlijker het is dat deze zelf homoseksueel is. Sommigen accepteren hun homoseksualiteit maar zijn seksueel niet actief, terwijl anderen er discrete langetermijnrelaties op nahouden, aldus de schrijver. Anderen leiden riskantere dubbellevens met wisselende contacten, en weer anderen ontkennen hun geaardheid.

Het boek richt zich volgens ingewijden niet op de schandalen rond seksueel misbruik van minderjarigen. De auteur wijst echter wel op een seksuele geheimzinnigheidscultuur in het Vaticaan, die er volgens hem toe leidt dat geestelijken er maar moelijk toe komen om collega's te veroordelen die van misbruik worden beschuldigd.

Martel beweert daarnaast dat paus Franciscus heeft geprobeerd deze cultuur te doorbreken, door geestelijken op hun dubbellevens te wijzen. Dat zou deels de weerstand tegen de paus binnen de Rooms-Katholieke kerk verklaren.