Transcript Holleedertape al op straat: Holleeder zegt dat advocaat Ficq hem bedreigde

Advocatenkantoor Ficq & Partners heeft een transcript vrijgegeven van een telefoongesprek van Willem Holleeder en Peter R. de Vries. Het gesprek, dat gevoerd werd met de advocatentelefoon van Stijn Franken, wordt wel 'een testament' van Holleeder genoemd. Hij stelt dat advocaat Bénédicte Ficq hem wilde dwingen vals te verklaren.

Het openbaren van het gesprek is opvallend, omdat advocaat Bénédicte Ficq een spreekverbod heeft over de zaak.

Vanavond zendt RTL Boulevard het gesprek om 20.30 uit. Peter R. de Vries had eerder geheimhouding verklaard, maar stelde onlangs dat hij om veiligheidsredenen toch naar buiten treedt. In de tape wordt ook gesproken over een andere topcrimineel, Dino Soerel. Advocaat Bénédicte Ficq verdedigde Soerel destijds. Holleeder beschuldigt haar in het telefoongesprek van 'bedreigingen' en dat ze hem wilde dwingen tot het afleggen van een valse verklaring. 

Spreekverbod
Het gesprek werd in 2011 opgenomen. De Vries belde met Holleeder via de advocatentelefoon van Stijn Franken. Dat mag niet en wordt gezien als misbruik. Franken is daarom onderwerp van onderzoek en heeft een spreekverbod opgelegd gekregen van de Orde van Advocaten. Ook Bénédicte Ficq heeft een spreekverbod gekregen vanwege de beschuldiging van bedreigingen aan het adres van Holleeder en aanzetten tot meineed. 

Transcript
In het transcript van het gesprek staat dat Holleeder zegt: 'lk ben bedreigd door mevrouw Ficq. De advocaat van Dino Soerel. En die heeft me gezegd dat ik een valse getuigenverklaring af moet leggen, die euh in principe ten nadele van mezelf is. lk moest dus van haar zeggen, dat ik euh Willem Endstra heb afgeperst en dat ik dat gedaan heb en daarbij ten onrechte de naam van Dino Soerel erbij gebruikt heb.'

Afpersing
Ficq zou Holleeder volgens hemzelf hebben gevraagd om een valse verklaring af te leggen over het afpersen van Willem Endstra. Endstra werd gezien als de bankier van de onderwereld en in 2004 doodgeschoten. Justitie verdenkt Holleeder van afpersing en moord op Endstra.

In de tape zegt Holleeder dat Ficq wilde dat hij Soerel zou vrijpleiten van die afpersing. Holleeder zegt in het gesprek verder dat hij wel geld bij Endstra heeft opgeëist, maar dat dat in opdracht van een andere topcrimineel, Stanley Hillis, zou zijn gebeurd. Soerel zou aan de 'gesprekken' met Endstra hebben deelgenomen. 

Verklaring advocatenkantoor
Het advocatenkantoor noemt het publiceren van de tape 'bedenkelijke journalistiek'. In een verklaring stellen ze: 'Er is weinig voor nodig om het grote spel van Holleeder hier te doorzien. Holleeder was zeer bevreesd voor de verklaring van cliënt Soerel in de zaak Passage inhoudende dat Holleeder zijn naam bij diverse afpersingen had misbruikt. Astrid Holleeder heeft hierover meermalen zonneklaar verklaard. Uit al haar verklaringen blijkt het spel dat Holleeder hier speelde en het feit dat de geluidsopname simpelweg bedoeld was om bij leven in te zetten indien Soerel Holleeder verder (wat betreft naammisbruik) zou belasten.'