Kleedkamerpact Ajax is 'opgeblazen': "Frenkie de Jong krijgt plots maniertjes"

Ajax verspeelde zaterdagavond ook uit tegen Heracles Almelo (1-0) dure punten in de strijd om de landstitel. Valentijn Driessen geeft zijn uitleg. In de optiek van de journalist van De Telegraaf werden de Almeloërs onderschat door Erik ten Hag en bleken dat dure inschattingsfouten, zoals eerder het verspelen van twee punten thuis tegen Heracles door vier basisspelers te sparen. De chef voetbal van de krant stelt dat de oefenmeester van de Amsterdamse club zijn spelers zelfs overschat heeft.

"Hij overschatte zijn spelers door ten onrechte te denken dat geen enkele Nederlandse ploeg het vermogen zou hebben Ajax zo onder druk te zetten, zoals Heracles durfde en deed. Omdat zijn Ajacieden, volgens Ten Hag, het vermogen bezitten daar onderuit te spelen", vertelt de journalist in een column in het dagblad.

Driessen zet vraagtekens bij de beslissing om een supersub als David Neres niet in te brengen en Donny van de Beek weer naar de kant te halen. "Hoewel hij met zijn inhoud, diepgang en scorend vermogen juist iemand is die in de slotfase het verschil kan maken als tegenstanders op hun tandvlees lopen."

Driessen stelt dat de spelers van Ajax net zo veel blaam treffen voor de sportieve malaise als Ten Hag. "Zij hadden een pact gesloten, gedogen hun trainer en zouden samen alles opzijzetten voor de landstitel, beker en in de Champions League. Het bracht Ajax in een flow gedurende de eerste seizoenshelft. Maar het gebrek aan bereidheid om voor elkaar het vuile werk op te knappen en het aan de laars lappen van afspraken, opdrachten en het gebrek aan discipline bewijzen dat het spelerspact is opgeblazen."

Ajax gaat gebukt onder een gebrek aan autoriteit bij de zogenaamde leiders als het niet goed gaat. "Dusan Tadic en Daley Blind, de dure aankopen met hun topsalarissen, geven niet thuis. Frenki de Jong maakt zijn recordtransfer tijdelijk niet waar en krijgt plots maniertjes, Hakim Ziyech is en blijft een Einzelgänger, behoudens z’n vrije trappen is Lasse Schöne volgens zijn ploeggenoten over the hill en Matthijs de Ligt heeft het te druk met zichzelf."

Driessen wijst er tot slot op dat de onevenwichtige opbouw van het salarishuis na het loslaten van het salarisplafond tot scheve gezichten leidt als de resultaten tegenvallen, net als het niet kunnen afdwingen van een mooie transfer. "De Jong heeft zijn toptransfer binnen en vertrekt naar Barcelona. Anderen willen ook weg, maar serieuze belangstelling ontbreekt of de vraagprijs wordt niet betaald. Dat leidt tot frictie en jaloezie en legt de focus op de eigen belangen en niet op de teamprestatie. Het is simpel de mores van de kleedkamer."