Rode Kruis: 'Laat ons ons werk doen'

Het Rode Kruis ziet signalen van politisering van de hulp en is bang dat hulpverlening in het land zelf daardoor lastiger wordt. "Ons werk is niet politiek. Politiseer ons niet”, roept Francesco Rocca, hoofd van het Internationale Rode Kruis (IFRC), vanuit Caracas in Venezuela op. Het Rode Kruis verleent hulp in Venezuela en omringende landen en wil deze hulp opschalen. De slachtoffers van de diepe crisis hebben dringend hulp nodig en daarom is giro 5125 geopend.

Lees ook: Rode Kruis opent Giro 5125 voor Venezolanen

Francesco Rocca roept iedereen op, in de regio en in de rest van de wereld, om de neutrale, onpartijdige en onafhankelijke rol van het Rode Kruis in het land te respecteren. "De focus van het Rode Kruis in Venezuela, en overal ter wereld, is het helpen van mensen in nood. We helpen de mensen die onze hulp hard nodig hebben, ongeacht hun status of politieke mening”, concludeert Rocca. "Juist door onze grondbeginselen, zoals neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid, kunnen wij mensen bereiken die hulp nodig hebben en ons werk doen.”

De situatie in Venezuela verandert continu. Meer dan 3 miljoen mensen hebben Venezuela verlaten sinds zomer 2017, volgens cijfers van de VN. Dit heeft ervoor gezorgd dat hulp voor deze groep in de hele regio en Venezuela nodig is.

Ziekenhuizen
Het Venezolaanse Rode Kruis heeft meer dan 2.600 actieve vrijwilligers in het land, die werken in 8 ziekenhuizen en 38 poliklinieken. Alleen al in 2018 hebben deze ziekenhuizen en poliklinieken meer dan 1 miljoen Venezolanen geholpen. "Ik wil mijn waardering uitspreken voor de enorme toewijding en moed van deze vrijwilligers. Wij staan voor jullie klaar en willen onze steun opschalen zodat jullie alle middelen hebben om iedereen te helpen die dat nodig heeft”, besluit Rocca.

Giro 5125
Om de hulpverlening in Venezuela en omringende landen te blijven verlenen, heeft het Rode Kruis tientallen miljoenen nodig. Naast de hulp in Venezuela zelf, helpt het Rode Kruis ook Venezolanen in de omringende landen. Na hun vlucht hebben zij allereerst schoon drinkwater, voedsel en onderdak nodig. Ook verleent het Rode Kruis medische zorg. Na een barre tocht zijn zij zwak en uitgedroogd als ze aankomen. Ook helpen ze de mensen met  psychosociale hulp en proberen ze het contact met hun familie te herstellen met wie ze tijdens hun tocht vaak het contact zijn verloren.

Het Rode Kruis hoopt dat Nederland bereid is te geven op Giro 5125 (IBAN NL02 INGB 0000 0051 25) voor de Venezolanen die de hulp hard nodig hebben.

Rode Kruis: 'laat ons ons werk doen' (Foto: Rode Kruis - Belinda van der Gaag )
Rumichaca. De grensovergang tussen Colombia en Ecuador. Veel mensen uit Venezuela gaan via Colombia, Ecuador richting Peru (Foto: Rode Kruis - Belinda van der Gaag )