Wanhopig IS wil Cantlie ruilen voor doorgang, zeggen Koerden

Volgens hooggeplaatste Syrisch-Koerdische beambten wordt de Britse journalist John Cantlie samen met nog twee andere westerlingen door terreurgroep IS vastgehouden in een van de laatste plaatsen die ze in Syrië nog in handen hebben. Dat zeggen de Koerden tegen The Times. De in het nauw gedreven militanten zouden vrije doorgang willen in ruil voor het drietal.

De Koerden hebben bijna heel Syrië ten oosten van de rivier Eufraat in handen, pakweg een derde van het land. Bij Foghani Baghuz, waar de rivier Irak instroomt, zitten circa 500 leden van de terreurgroep klem, inclusief buitenlandse strijders.

Een aantal van hen probeerde onlangs Baghuz te ontvluchten maar ze werden door de Koerden gevangengenomen. Die gevangenen beweren dat de groep naast de 49-jarige Cantlie ook de Italiaanse priester Paolo Dall’Oglio (64) en een Nieuw-Zeelandse verpleegster van het Rode Kruis in handen heeft.

Cantlie en Dall’Oglio werden ruim zes jaar geleden door IS ontvoerd, samen met andere westerlingen die vervolgens werden onthoofd. De Britse journalist was daarna geregeld te zien in propagandafilmpjes van IS waarin hij het leven in het zogenaamde kalifaat liet zien, en de resultaten van westerse bombardementen toonde en deze fel bekritiseerde. Er is al ruim twee jaar niets meer van hem vernomen.

De Koerden proberen 50 tot 60 van hun eigen soldaten en hun familieleden vrij te krijgen. De IS-leden willen naar een zuidelijker stuk woestijn op de westoever van de Eufraat, bij de Iraakse grens, dat ook nog in handen is van de terreurgroep.

De Koerden houden wel een slag om de arm, want er is geen direct bewijs dat de drie westerlingen daadwerkelijk nog in leven en in handen zijn van IS, waarschuwen ze. Er wordt rekening mee gehouden dat de berichtgeving omtrent het drietal slechts een onderhandelingstactiek is. Niettemin neemt de Britse regering het serieus.