Macedonië tekent Navo-toetredingsakkoord

De Republiek Noord-Macedonië tekent woensdag op het Navo-hoofdkwartier in Brussel een toetredingsakkoord voor het militaire bondgenootschap. Indien dit wordt geratificeerd door de 29 leden, dan wordt het land de 30e lidstaat.

Het lidmaatschap wordt mogelijk na de officiële naamswijziging naar Noord-Macedonië. Over de naam Macedonië lag het land, dat voortkomt uit de opsplitsing van Joegoslavië, jarenlang in de clinch met Griekenland. Dat heeft namelijk een provincie Macedonië, met de op een na grootste Griekse stad, Thessaloniki.

Volgens de Grieken waren hun noorderburen uit op een territoriale claim. Ook beschuldigden ze hen ervan de Griekse geschiedenis te proberen te stelen. Zo staat er in de hoofdstad Skopje een enorm beeld van een 'strijder te paard' die stiekem Alexander de Grote zou voorstellen.

Onlangs werd het voorstel voor de naamswijziging, waaraan maar liefst twee decennia was onderhandeld, krap door de parlementen van beide landen goedgekeurd. De stemming ging aan beide zijden van de grens gepaard met veel protest.

Bij de Verenigde Naties stond Macedonië tot dusver officieel bekend als FYROM: Former Yugoslav Republic of Macedonia. Dit zal vermoedelijk snel worden gewijzigd in Noord-Macedonië, maar pas nadat Griekenland het Navo-toetredingsakkoord heeft geratificeerd. Anders hadden de jarenlange onderhandelingen en naamswijziging immers weinig zin, zo is het idee.

De naamsverandering maakt overigens ook mogelijk dat het Macedonische verzoek voor toetreding tot de Europese Unie in behandeling wordt genomen. Ook dit werd namelijk door de Grieken geblokkeerd.