'John Cantlie leeft nog'

De Britse oorlogsjournalist en fotograaf John Cantlie, die in 2012 in Syrië werd ontvoerd, zou nog in leven zijn. Dat zegt de Britse regering na onbevestigde berichten dat hij is gesignaleerd. Cantlie was als gevangene van terreurgroep IS een tijdlang als reporter actief in hun propagandavideo's, de laatste keer in 2016 tijdens het beleg van Mosul.

Eerder werd aangenomen dat de verslaggever in datzelfde jaar bij een bombardement in die Iraakse stad was omgekomen, aldus The Independent. Cantlie werd in 2012 samen met de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans ontvoerd maar weer door het Vrije Syrische Leger bevrijd. Later dat jaar viel hij echter opnieuw in handen van militanten.

Die tweede keer was samen met de Amerikaanse journalist James Foley. Laatstgenoemde werd in een van de beruchte IS-video's uit die tijd onthoofd, maar Cantlie werd gespaard. Hij zou nog steeds in handen zijn van de terreurgroep.

Na zijn ontvoering was de Brit geregeld te zien in propagandafilmpjes vanuit het zogenaamde IS-kalifaat, waarin hij verslag deed van het dagelijks leven en afgaf op westerse agressie.

Ook schreef Cantlie artikelen voor Dabiq, een online magazine van IS. Aangenomen wordt dat de journalist deze zaken onder dwang deed, om niet hetzelfde lot te ondergaan als Foley en anderen. Zijn zus gaf evenwel aan dat hij goeddeels achter zijn kritiek op het westen stond.