Chinees Nieuwjaar: het jaar van het Varken

Dacht je dat je voorlopig wel weer van vuurwerk verlost was? Vergeet het maar: morgen begint het Chinees Nieuwjaar. Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen en een hoop vuurwerk! De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfeest, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Dit jaar staat het jaar in het teken van het varken. (nog wat meer info over de Chinese dierenriem tekens is hier te vinden.)  

Volgens de legende was Nian (net als het Chinese woord voor 'jaar' uitgesproken als [njen]) een mensetend roofdier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen. Heel het jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud- op Nieuwjaar tevoorschijn. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Amsterdam
Op de Dam vinden dinsdag vanaf 18.00 uur de traditionele leeuwen- en drakendansen plaats. Deze worden samen met de honderdduizendklappers afgestoken. Op het dak van hotel Krasnapolsky wordt bovendien siervuurwerk afgestoken. Ook in de Nieuwmarktbuurt wordt het feest gevierd, onder meer bij de Chinese tempel Fo Guang Shan He Hua.

Rotterdam
Ook in Rotterdam wordt het Chinees Nieuwjaar uitbundig gevierd. Zo wordt onder meer de rijdende restauranttram omgetoverd tot de Peking Express. In een rit van ruim 2 uur krijgen bezoekers een bijzonder acht-gangen, want acht is een Chinees geluksgetal, fusion diner met Chinees - Westerse invloeden en bijpassende dranken. De chef van de RotterTram is Ad Janssen, bekend van o.a. Kasteel van Rhoon, heeft acht bijzondere gerechten vormgegeven met behulp van Rotterdams Chinese chefs. De chefs van Ad koken de sterren van de hemel in de tram. Meer informatie en reserveren www.rcny.nl/peking-express. Daar vind je ook meer informatie over andere activiteiten in de stad. 

Den Haag
In Den Haag worden tijdens het festival op 9 februari hoge gasten verwacht, waaronder leden van de Nederlandse regering en het parlement, de Chinese ambassadeur in Nederland, ambassadeurs van andere landen, bestuurders van Den Haag en andere gemeenten en vele anderen. Het festival is vrij toegankelijk.