UFC: Brazilianen houden heerlijk huis in Fortaleza

Een uitzinnig Braziliaans publiek in het uitverkochte 'Centro de Formação Olímpica do Nordeste' in de Braziliaanse stad Fortaleza schreeuwden hun lokale favorieten naar een overwinning. Een groot aantal landgenoten stonden zaterdagavond in de octagon om hun vuisten te laten spreken tijdens UFC Fight Night 144, het derde UFC-evenement in de stad die zijn naam ontleent aan het Nederlands fort dat ooit in de 17e eeuw door de Portugezen werd overgenomen.

Raphael Assuncao vs Marlon Moraes
Het eerste gevecht tussen deze twee bantamgewichten, het debuut van Moraes bij de UFC, eindigde na drie ronden in een juryoverwinning voor Assuncao. Eerherstel was echter niet het enige wat zaterdag op het spel stond. De winnaar van dit gevecht zal ongetwijfeld de volgende zijn die kampioen T.J. Dillashaw tegenover zich in de octagon zal zien.

Beide Brazilianen gingen de strijd aan alsof het hun laatste dag op aarde was. Moraes die keiharde low-kicks landde op de benen van Assuncao terwijl de laatste zijn vuisten dwars door het hoofd van Moraes wilde rammen. In de eerste ronde komt Moraes veel completer over terwijl hij Assuncao tweemaal hard op het hoofd raakt met zijn vuisten.

Assuncao is aangeslagen na een klap op zijn kin en slaap en valt op het canvas. Moraes ruikt bloed, duikt direct op zijn slachtoffer en gaat snel voor de verwurging. Na ruim drie minuten in die eerste ronde klopt Assuncao af en lijkt Moraes niet alleen wraak genomen te hebben voor het verlies tijdens zijn debuut, maar mag hij gelijk zijn blik zetten op de kampioensgordel.

José Aldo vs Renato Moicano
Voormalig kampioen Aldo was teleurgesteld dat hij, ten eerste, underdog was in zijn gevecht tegen Moicano, maar ook nog eens als co-main event op de card stond. Zit niemand dan meer te wachten op de nog maar 32-jarige Braziliaanse straatvechter uit Manaus? Eerlijk is eerlijk, sinds zijn beschamende verlies tegen Conor McGregor bleek Aldo geen schim meer van zichzelf. Zijn laatste overwinning op de sterker geachte Jeremy Stephens deed menig MMA-fan weer smullen van genot en schreeuwen om meer van het oude.

Aldo heeft al dat geschreeuw gehoord en, sterker nog, tot zich genomen als een vampier bloed tot zich neemt en daardoor alleen maar gewelddadiger wordt. Vanaf het luiden van de bel voor de eerste ronde schatte Aldo de snelheid en kracht van zijn tegenstander als vanouds razendsnel in. Katachtige hoofdbewegingen maakte het haast onmogelijk voor Moicano om de oud-kampioen te raken en zijn voetbewegingen leken de counters met een ogenschijnlijke gemak te voorzien van extra kracht.

Een frustrerende eerste ronde voor Moicano, maar wat een genot om Aldo weer bezig te zien.

Toch was de eerste ronde voor Moicano. Lag dat aan de kwaliteiten van Moicano, of aan de strategie van Aldo? Antwoord op die vraag kwam al snel in de tweede ronde. Aldo raakte Moicano met een venijnige linkse die hem verdoofd liet rondlopen. De woede van Aldo kwam op dat moment naar boven en een mooie overwinning lag voor het grijpen. Als een straatvechter in de favela's van Brazilië besloot 'Junior' om Moicano af te maken. De scheidsrechter móest wel ingrijpen, want het pak slaag voor Moicano was enorm.

Een heerlijke overwinning voor Aldo en zelfs aartsvijand nummer één, McGregor, kon via Twitter zijn bewondering voor de oude meester niet onderdrukken.

Als laatste nog even een shout-out naar de Surinamer Jair Rozenstruik die een heerlijk UFC-debuut beleefde. De vechter van Hemmers Gym in Breda rekende heerlijk af met zijn tegenstander Junior Albini. 

Overige uitslagen UFC Fight Night 144 en daarna nog wat hoogtepunten
Marlon Moraes verslaat Raphael Assunção na opgave (verwurging, ronde 1)
José Aldo verslaat Renato Moicano door TKO (stoten, ronde 2)
Demian Maia verslaat Lyman Good na opgave (verwurging, ronde 1)
Charles Oliveira verslaat David Teymur na opgave (verwurging, ronde 2)
Johnny Walker verslaat Justin Ledet door TKO (stoten, ronde 1)
Livia Renata Souza verslaat Sarah Frota na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Markus Perez verslaat Anthony Hernandez na opgave (verwurging, ronde 2)
Mara Romero Borella verslaat Taila Santos na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Thiago Alves verslaat Max Griffin na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Jair Rozenstruik verslaat Junior Albini door TKO (stoten, ronde 2)
Geraldo de Freitas verslaat Felipe Colares na jurybesluit (30-27 x2, 30-26)
Said Nurmagomedov verslaat Ricardo Ramos door TKO (stoten, ronde 1)
Rogerio Bontorin verslaat Magomed Bibulatov na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)