Hoge officier Venezolaanse luchtmacht schaart zich achter Guaidó

Het hoofd strategische planning van de Venezolaanse luchtmacht, tweesterrengeneraal Yánez heeft via een videoboodschap laten weten dat hij zich achter de zelfbenoemd interim-leider van Venezuela, Juan Guaidó, schaart. Ook roept hij anderen, burgers en militairen, op hetzelfde te doen.

In de video, die via sociale media is verspreid, zegt de generaal dat 90 procent van de Venezolaanse militairen inmiddels tegen Maduro is. De opperbevelhebber van de luchtmacht liet via Twitter blijken dat hij niet onder die 90 procent valt. Hij laat weten dat Yánez een verrader is en banden heeft met corruptie. Volgens hem heeft de overgelopen generaal geen troepen onder zijn bevel. 

Waar Yánez zich nu bevindt is onduidelijk, het Amerikaanse persbureau AP heeft hem gesproken op een Colombiaans telefoonnummer. In dat gesprek bevestigd hij zijn verklaring maar laat tevens weten verder niks te willen zeggen tot zijn bevelhebber, president Guaidó, hem daar toestemming voor geeft. 

Vandaag wordt er weer volop gedemonstreerd in het Zuid-Amerikaanse land. "Het protest is officieel nog niet begonnen, maar het is nu al ongelofelijk druk in de rijkere wijk Las Mercedes van de hoofdstad Caracas", zegt NOS-correspondent Marc Bessems. "Ik zie tegenover mij een parkeergarage waar honderden, duizenden mensen in staan. En op een hoek van de straat kan ik gewoon niet verder meer. Overal staan mensen om mij heen te demonstreren."