Veldrijdster Cant voor derde keer op een rij wereldkampioen

Sanne Cant is zaterdag wereldkampioen veldrijden geworden. De overige twee plaatsen op het podium waren voor Nederland. Lucinda Brand werd tweede. Het brons was voor Marianne Vos.

Met onder andere Brand, Vos, Denise Betsema en Annemarie Worst stond er een zeer sterke Nederlandse afvaardiging aan de start. Vanaf de start probeerde Nederland druk te zetten op Cant. Eerst via Betsema en later ook Worst. Van een definitieve afscheiding was er echter geen sprake en zo ontstond een kopgroep met naast de Nederlandse favorieten ook Cant en de Zwitserse Jolanda Neff.

Door regenval was het parcours glibberig geworden en dat was niet in het voordeel van Brand. De renster van Team Sunweb had waarschijnlijk de beste benen maar vanwege enkele valpartijen door gebrek aan technische vaardigheid liep ze verschillende keren achter de feiten aan.

In de voorlaatste ronde verhoogde Cant het tempo waardoor Betsema, Worst en Neff af moesten haken. Ook Brand raakte op achterstand doordat ze viel tijdens het wisselen van fiets. Met hulp van Vos probeerde Brand nog terug te komen bij de Belgische maar die bleek te sterk.

Uitslag
1. Sanne Cant (BEL)
2. Lucinda Brand (NED)
3. Marianne Vos (NED)
4. Denise Betsema (NED)
5. Annemarie Worst (NED)
6. Jolanda Neff (ZWI)
7. Kaitlin Keough (USA)
8. Nikki Brammeier (GBR)
9. Sophie de Boer (NED)
10. Ellen van Loy (BEL)

Cant is Nederland te snel af. (PRO SHOTS/Action Images)
Cant is Nederland te snel af. (PRO SHOTS/Action Images)