Hockeydames lopen na 44 wedstrijden tegen een nederlaag aan

Australië heeft zaterdag een einde gemaakt aan een ongekend lange ongeslagen reeks van de Oranje Dames. Na 44 wedstrijden zonder nederlaag wonnen de Hockeyroos in het State Netball & Hockey Centre in het 45ste duel van Oranje in de FIH Pro League met 1-0. De enige treffer viel al in het eerste kwart. De ploeg van Alyson Annan werkte hard onder de brandende Australische zon, was ook de betere ploeg, maar ontbeerde met name scherpte voor het doel.

Het was 29 juli 2017 toen Nederland voor het laatst verloor. Destijds was het een oefeninterland tegen België in Schiedam in het kader van de Rabo Super Serie. Na afloop waren de speelster ook toen teleurgesteld, maar nu kwam de nederlaag een stuk harder aan in het Nederlandse kamp. De Oranje Dames zijn ook zo gewend geraakt aan winnen en zijn daar ook zo bedreven in. De Europese titel, de Hockey World League, de wereldtitel en de winst in de Champions Trophy werden achtereenvolgens door de oranje veelvraat verorberd zonder ook maar een keer te verliezen. Nederland leek onaantastbaar en boezemde angst in bij de tegenstanders. De laatste ploeg dichtbij een overwinning was Australië, dat in de halve finale van het WK in Londen vlak voor tijd op 1-1 kwam, maar uiteindelijk via shoot-outs verloor.

Twee dikke nederlagen in de Champions Trophy (3-0 en 5-1) zorgden er echter voor dat de schrik er vooraf bij de Australiërs goed in zat. Zelfs de meeste optimistische fan onder de 5500 toeschouwers had van tevoren direct zijn handtekening gezet onder een gelijkspel. Het werd zelfs een overwinning.

Die was over zestig minuten gezien misschien niet echt verdiend, maar aan de andere kant creëerde Nederland pas in de slotfase een paar goede kansen en was de ploeg het gehele duel voor het doel niet scherp. Neem negen minuten voor tijd de enorme kans voor debutante Kyra Fortuin, die na een slippertje van Maddy Fitzpatrick moederziel alleen met de bal aan de stick op de Australische goal kon afrennen. Alleen voor keepster Rachael Lynch zocht ze naar haar backhand, vond die ook, maar slaagde er niet in de goalie te passeren.

Wisselende samenstellingen
Het zijn momenten waarop menig Oranje-fan met weemoed zal terugdenken aan het WK waar Kitty van Male, Kelly Jonker of Lidewij Welten in een dergelijke positie koelbloedig scoorden. Van Male is echter gestopt, terwijl Annan ervoor heeft gekozen Jonker en Welten deze trip thuis te laten. De bondscoach vindt de belasting voor de speelsters met alle verre uitwedstrijden erg groot. Ze maakt zich zorgen over hun fysieke gesteldheid en kiest er daarom voor om in wisselende samenstellingen over de wereld te vliegen.

Dat betekent dat er elke wedstrijd veel jonkies in het team staan. Die doen een geweldige ervaring op en worden zeker beter, maar het doet de samenhang in de Nederlandse ploeg geen goed, zo bleek vorige week al tegen Nieuw-Zeeland. Daar werd nog met 1-0 gewonnen door de nu ontbrekende Krekelaar, maar zaterdag tegen het sterkere Australië werden de zwakke plekken nog meer bloot gelegd. De echte automatismen ontbraken in dit Oranje en de ervaren speelsters als Xan de Waard en Eva de Goede moesten erg veel herstelwerk verrichten om de gaten dicht te lopen. Aan het op het WK geroemde tikkie-takka-hockey kwamen ze daardoor in het verste verte niet toe.

Toch was de overwinning tegen Australië niet nodig. Ondanks dat het spel van Nederland niet geweldig was, creëerde de Oranje-ploeg voldoende kansen om minimaal een keer te scoren. Acht keer schoot Nederland op het doel, maar met name Rachael Lynch, die de tweede helft keepte, ranselde alle ballen uit het doel. Ze had onder andere een passend antwoord op inzetten van Xan de Waard, Kyra Fortuin en Marijn Veen.

Achterin op orde
Achterin had Nederland het best goed op orde. Australië werd wel eens gevaarlijk, kreeg net als Nederland twee strafcorners, maar werd doorgaans goed buiten de cirkel gehouden. Dat lukte niet in de negende minuut van de wedstrijd. Na een aanval op rechts redde Josine Konings nog knap, maar de rebound belandde voor de stick van Jane Claxton, die simpel binnentikte: 1-0. Die ene bevlieging werd Nederland uiteindelijk te machtig, waardoor Oranje na 45 wedstrijden weer een nederlaag moest slikken.