WK-organisator Qatar kampioen van AziŽ na winst tegen Japan

De voetballers van Qatar hebben voor de eerste keer de Azië Cup gewonnen. In Abu Dhabi versloeg de organisator van het eerstvolgende WK Japan met 3-1. Ritsu Doan van FC Groningen speelde het hele duel bij Japan.

Pas een paar uur voor de aftap gepland stond kreeg Qatar uitsluitsel dat het de finale mocht gaan spelen. De Verenigde Arabische Emiraten hadden namelijk protest aangetekend tegen de speelgerechtigdheid van Bassam Al Rawi (21) en spits Almoez Ali (22) in hun halve finale tegen het land. De twee wonen nog geen vijf jaar in Qatar en moeten aantonen dat een van hun ouders of grootouders uit Qatar komt, maar dat is een lastige kwestie. Er is nog niet definitief uitspraak gedaan in die zaak. Er was in ieder geval geen bezwaar om nu de finale uit te stellen. 

Na tien minuten stond het 1-0. Uitgerekend topscorer Ali wist de score te openen voor de ploeg van de Spaanse bondscoach Felix Sánchez. Voor de geboren Soedanees was het zijn negende doelpunt van het toernooi, een record. Hatim Abdelaziz en Akram Afif (strafschop) scoorden eveneens. De Japanse treffer, van Takumi Minamino, betekende pas het eerste tegendoelpunt van Qatar op het evenement in de Verenigde Arabische Emiraten.