Bestuurder ME-bus krijgt fopstraf voor veroorzaken aanrijding met letsel

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een politieman veroordeeld tot een fopstrafje voor een aanrijding. Hij reed tijdens voetbalrellen op de Coolsingel in op een man. Het slachtoffer liep hierdoor ernstig beenletsel op. 

De agent is door de rechter veroordeeld tot 20 uur taakstraf, geheel voorwaardelijk. Dat is nog lager dan de Officier van Justitie eiste, die vroeg eerder 60 uur voorwaardelijk voor zware mishandeling. Dat was al fors lager dan de OM-richtlijn voor dit feit, namelijk zeven maanden onvoorwaardelijke celstraf. Met daarnaast een lange ontzegging van de rijbevoegdheid.

Op beelden van videoplatform Dumpert, die meereden in de betreffende ME-bus is te zien dat de chauffeur de man ziet en rustig op hem afrijdt. Na twee stuurbewegingen te hebben gemaakt wordt de man daadwerkelijk geraakt door de ME-bus.  De OvJ zei daar destijds over: “Een ME-bus mag niet als geweldsmiddel worden ingezet. Je mag de bus niet gebruiken om mensen omver te rijden of weg te duwen. Dat de chauffeur de ME-bus heeft gebruikt om ruimte te maken, om mensen tegen te houden is verwijtbaar gedrag. Het gaat dan vooral om de wijze waarop de verdachte tot tweemaal toe naar rechts stuurt, waardoor het slachtoffer is geraakt.”

De rechtbank acht nu bewezen dat de man onvoorzichtig heeft gereden. Maar zij weegt zwaar mee dat de man heeft verklaard nooit de bedoeling te hebben gehad de man letsel toe te brengen. Dat de man, ook volgens de agent, geen relschopper was doet er kennelijk maar zeer beperkt toe. Ook weegt de rechtbank, terecht, mee dat de man als politieagent moet optreden. Niks doen is voor hem geen optie. Al met al is volgens de rechtbank een taakstaf van 20 uur, geheel voorwaardelijk, een passende straf.