Emiraten dienen protest in tegen Qatar na verloren halve finale Asian Cup

Qatar speelt vrijdag voor het eerst in de finale van de Asian Cup, met Japan als tegenstander. Dat is tenminste de bedoeling, maar als het aan de Verenigde Arabische Emiraten ligt gaat dat niet door: het gastland heeft een protest ingediend tegen twee mogelijk niet-speelgerechtigde Qatarezen.

Het gaat om Almoez Ali en Bassam Hisham, zeker niet de minsten bij Qatar. Hisham hielp zijn ploeg op weg naar winst tegen Libanon, om vervolgens uitgerekend tegen zijn thuisland Irak de winnende vrije trap binnen te werken. De geboren Soedanees Ali is ook niet verkeerd bezig: hij scoorde al acht keer, een evenaring van het Asian Cup-record, waaronder vier treffers tegen Noord-Korea en een goal tegen de Verenigde Arabische Emiraten.

Qatar speelde in de halve finale namelijk tegen de Emiraten en rolde het thuisland, waar het politiek nogal mee in de clinch ligt, met 4-0 op. De Aziatische voetbalbond AFC heeft laten weten dat er inderdaad een protest is ingediend tegen het opstellen van de twee spelers. Het is nog niet bekend of het gevolgen zal hebben voor het doorgaan van de finale op vrijdag.