Trump: geheime dienst, ga terug naar school!

De Amerikaanse president Donald Trump ligt in de clinch met zijn inlichtingendiensten. Die schrijven dat Iran geen kernwapens maakt, terwijl Noord-Korea zijn wapenarsenaal vermoedelijk niet op zal geven. Ook uiten ze zorgen over pogingen van Rusland en China om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

"Wees voorzichtig met Iran. Misschien moeten de inlichtingendiensten wel terug naar school!", tweette Trump woensdag na de verschijning van het rapport. Het opzeggen van de Iran-deal met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China) plus Duitsland en de EU, was een van de speerpunten van Trumps verkiezingscampagne. In ruil voor het beëindigen van sancties en het instellen van inspecties zou Iran onder meer stoppen met het verrijken van uranium.

Maar nadat Trump de overeenkomst opzegde zou Teheran zich volgens de Amerikaanse diensten niettemin aan de voorwaarden van de deal houden, ondanks dat Washington nieuwe sancties instelde. Het opzeggen gebeurde volgens critici voornamelijk onder druk van Israël, dat ontstemd is over het idee dat Iran na 2030 weer uranium zou kunnen verrijken.

Het rapport is daarnaast kritisch over Noord-Korea. Dat land zou het bezit van kernwapens ondanks de toenaderingen van Trump met leider Kim Jong-un nog steeds zien als kritieke voorwaarde voor het regime om te kunnen overleven. Dit ondanks een ontmoeting tussen Kim en de Amerikaanse president waarbij een verdrag werd getekend dat zei dat er zou worden toegewerkt naar "volledige denuclearisatie". Volgens de geheime diensten is hieromtrent nauwelijks voortgang geboekt, en dat is ook niet zo vreemd, want in het verdrag worden geen deadlines genoemd.

Presidentsverkiezingen
Het rapport noemt verder de toenadering tussen Rusland en China. Vanuit die landen zouden toenemende cyberdreigingen uitgaan. Beide landen zouden volgens de inlichtingendiensten aan plannen werken om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 te beïnvloeden.

Met name over Iran hebben de geheime diensten het volgens Trump bij het verkeerde eind. Volgens hem zijn ze "heel erg passief en naïef als het gaat om het gevaar vanuit Iran. Ze hebben het mis!", aldus de president. Het land blijft volgens hem een bron van gevaar en conflict. Hij wijst daarbij onder meer naar recente Iraanse rakettesten.

Bij een recente hoorzitting van de senaat zei CIA-baas Gina Haspel dat Iran "technisch aan de voorwaarden van de deal blijft voldoen", ondanks het opnieuw instellen van Amerikaanse sancties.