Americain wordt Hard Rock Hotel

Geen Americain Hotel meer op het Leidseplein in Amsterdam, maar wel een Hard Rock Hotel. De naamsverandering werd vanochtend wereldkundig gemaakt. Maar of de vaste bezoekers nu zo blij zijn met de verandering?

'Misplaatst' is een woord dat valt, want hardrock past niet bij het Jugendstil-hotel, vindt een bezoeker. Toch denkt de eigenaar dat de koerswijziging voor een flinke verbetering voor zijn gasten gaat zorgen.

Vanaf 2020 zal het Americain worden omgedoopt tot Hard Rock Hotel Amsterdam Americain. Het hotel blijft in Nederlandse handen maar wordt een franchise van de Amerikaanse keten. Er wordt samengewerkt op het gebied van marketing en reserveringen.

Coca Cola of Walt Disney
'Wat zij toevoegen is het merk', vertelt directeur Leon Dijkstra. 'Ze schuren aan tegen merken als Coca Cola of Walt Disney. Wij denken dat we - zeker met onze muzikale geschiedenis - daarmee een duidelijker beeld neer kunnen zetten van ons hotel.'

Maar niet alle bezoekers zien dat zo. Een man die al vijftig jaar regelmatig bij het Americain komt, vindt het zonde. 'Dit is het mooiste hotel van Amsterdam en ik zal met groot verdriet aanhoren dat zoiets zomaar kan.' Een andere man noemt het 'tamelijk misplaatst' en vindt het niet passen bij de stijl van het hotel.

Kamers gerenoveerd
Volgens Dijkstra gaat een Hard Rock Hotel - ondanks de naam en het logo met een gitaar - om veel meer dan hardrock: 'Het gaat om creativiteit, muziek en een gevoel', licht hij toe. 'Die boodschap willen we zeker in Amsterdam graag overbrengen.' Dat is gezien de vele reacties op twitter nog niet helemaal gelukt.

Inmiddels is al een groot deel van de kamers gerenoveerd in 'hardrockstijl'. De overige kamers moeten nog gedaan worden, net als de bar en lobby. 'Je moet compleet ondergedompeld worden in de hardrockvibe en eigenlijk niet meer naar buiten willen', vertelt Dijkstra over het gewenste eindresultaat.

'Geen zin in'
Een troost misschien voor mensen die niet per se op die vibe ztten te wachten: Café Americain blijft precies hetzelfde. Ook zal de leestafel na renovatie terugkeren. Voor sommigen een reden toch te blijven komen, voor anderen is het met de komst van het Hard Rock Hotel echt gedaan. Zoals voor de man die al vijftig jaar komt: 'Als ik daar allemaal van die types zie rondlopen die op een Hard Rock Hotel afkomen, nee, daar heb ik geen zin in.'