Poepluiers met vrachtwagen naar ItaliŽ voor recycling

Bewoners in Amsterdam-Oost kunnen sinds kort de poepluiers van hun kindjes in een speciale afvalbak gooien. De luiers worden dan gerecycled en dat is duurzaam. Maar om gercycled te worden moeten ze wel eerst per vrachtwagen naar Italië. Dat meldt AT5 op haar website. 

Dat ontdekte Napnieuws.nl, de Amsterdamse nieuwswebsite van studenten journalistiek aan de UvA. De poepluiers van Olivier en Olivia maken een reis van 1244 kilometer voordat zij gerecycled kunnen worden tot grondstoffen voor wasknijpers, tassen en mest.

Er is namelijk geen Amsterdamse luierrecyclingfabriek. In Italië staat die van Proctor & Gamble, het bedrijf achter Pampers en aanjager van het initiatief. 'We zijn ons bewust van het feit dat er een ecologische voetafdruk zal zijn door de logistiek', zegt een woordvoerder van P&G tegen Napnieuws.nl. 'We bestuderen manieren van transport met een lage uitstoot.'

Toch zou de flinke trip naar Italië nog altijd milieuvriendelijker zijn dan de luiers in Nederland verbranden. Afvalenergiebedrijf AEB, de andere partij achter het initiatief, onderzoekt samen met P&G of het zin heeft om een recyclingsfabriek in Amsterdam te bouwen. De luiercontainers in Oost zijn nog een proef.