Tot 2 jaar cel voor overvallers woning Raymond van Barneveld

De drie Amsterdamse mannen die vorig jaar juni een overval pleegden op het huis van darter Raymond van Barneveld hebben celstraffen tot twee jaar opgelegd gekregen. De celstraffen zijn lager uitgevallen dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.

Van Barneveld was op het moment van de overval in het buitenland, maar zijn vrouw Sylvia was wel thuis. Zij raakte in een worsteling met de drie mannen, die haar hebben geslagen en bedreigd. Met lichte verwondingen wist zij te vluchten. Sylvia liet weten 'doodsangsten' te hebben uitgestaan en grote psychische gevolgen te hebben ondervonden. De overvallers gingen er na ongeveer een kwartier vandoor met een ketting, tas, oorbellen en een portemonnee.

Lagere celstraffen dan eis
De opgelegde straffen zijn lager dan het OM had geëist. Hoofdverdachte Yassine el H. krijgt twee jaar celstraf, waar het OM vijf jaar wilde zien. De rechtbank wijst naar zijn sturende rol en het gebruik van het meeste geweld.

Het OM eiste twee jaar celstraf voor Yassir A.. Hij krijgt uiteindelijk één jaar cel opgelegd, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook krijgt hij 240 uur taakstraf. Mikey B. krijgt 264 dagen celstraf, waarvan 90 dagen voorwaardelijk. Hij en Yassir A. hoeven niet terug de cel in, omdat zij al lang genoeg in voorarrest hebben gezeten.

De straffen zijn lager uitgevallen omdat de rechtbank oordeelt dat de verdachten alleen van plan waren in te breken en niet wisten dat er iemand thuis was. Ook de mate van geweld speelde een rol.

Bekentenissen
De drie mannen hebben de inbraak eerder al toegegeven, maar ontkenden de mishandeling. Ze betuigen ook spijt voor de overval. De daders waren, naar eigen zeggen, stomdronken en besloten spontaan een overval te plegen. Ze dachten dat er niemand thuis was, omdat de rolluiken dicht waren. Ook wisten ze niet dat het om het huis van Raymond van Barneveld ging.