OM eist 4 jaar cel tegen 20-jarige loverboy

Twintig jaar nog maar en dan al als ‘loverboy’ twee meisjes uitbuiten. De officier van justitie vond het een zeer bedenkelijke ‘prestatie’. Zij eiste vandaag dan ook tegen de Hagenaar een celstraf van 48 maanden (waarvan 8 maanden voorwaardelijk). Het dossier laat zich lezen als dat van een klassieke ‘loverboy’. Eerst een kwetsbaar meisje met veel aandacht inpalmen en verliefd laten worden. En als dat is gelukt, haar gewetenloos uitbuiten voor eigen, financieel gewin.

Zo ging het ook bij een 17-jarig meisje uit Eindhoven dat voor zijn aanvankelijke charmes viel. De twee leerden elkaar kennen via Instagram. Daarna ontwikkelde zich een intensief en leuk contact. In een vlaag van verliefdheid stuurde het meisje hem naaktfoto’s.

Pinpas ouders
Vervolgens sloeg de stemming om. De verdachte dreigde haar foto’s online te zetten als ze niet betaalde. Omdat het meisje zelf nauwelijks geld had, kwam hij met een creatieve oplossing. Als ze hem de pinpas en –code van haar ouders toespeelde, zorgde hij voor de rest. Zo verdwenen er op mysterieuze wijze duizenden euro’s van hun rekening.

Daarna boorde hij een nieuwe inkomstenbron aan. Hij maakte uit naam van het meisje een seksadvertentie aan op een website. Het OM gaat er niet vanuit dat het tot echte seksafspraken is gekomen. Maar via de website moest het meisje wel telkens naaktfoto’s verkopen en de opbrengst daarvan aan hem afdragen.

Negen klanten per dag
Een ander, 18-jarig meisje had minder geluk. Dat wist hij wel de prostitutie in te dwingen. In hotels ontving zij soms wel negen klanten per dag, dikwijls voor onbeschermde seks, ook als zij ongesteld was of pijn had. Het verdiende geld moest zij vrijwel geheel aan hem afdragen. Als dank mishandelde hij. Hij sloeg haar en kneep haar keel dicht. Zo heftig dat klanten haar vroegen hoe zij aan haar littekens kwam.

De zaak kwam aan het rollen toen bij de verdachte huiszoeking werd gedaan op verdenking van verboden vuurwapenbezit. Daarbij werden wél 45 patronen, maar geen vuurwapens aangetroffen. Ook werd een laptop in beslag genomen die na onderzoek het bewijs leverde voor de uitbuiting van de twee meisjes. Uit e-mails blijkt duidelijk dat hij de seksadvertenties beheerde, de seksdates regelde, de meisjes controleerde en het grootste deel van het geld inpikte.

Ongevoelig voor leed
De verdachte deed er het zwijgen toe. Het leed dat hij heeft veroorzaakt, lijkt hem niet te deren. Aangezien eerdere begeleiding door de jeugdreclassering vruchteloos is gebleken, ziet de officier van justitie het somber in. Zij eiste tegen de verdachte 48 maanden cel waarvan acht maanden voorwaardelijk. Ook moet hij van het OM zijn slachtoffers ruim 24.000 euro aan schadevergoeding betalen.

De uitspraak is over twee weken.