Carlsen pakt zevende toernooizege in Wijk aan Zee na remise tegen Giri

Schaker Anish Giri moest zijn laatste partij in Wijk aan Zee winnen om voor het eerst het hoog aangeschreven schaaktoernooi op zijn naam te kunnen schrijven. Het werd echter remite tegen Magnus Carlsen. De Noorse wereldkampien won het Nederlandse toptoernooi voor de zevende keer.

Giri speelde een puik toernooi, waarin hij vijf zeges boekte. Hij begon aan de laatste speelronde met een half puntje minder dan Carlsen en had een overwinning nodig om het toernooi te winnen. Hij zou dan de eerste Nederlandse toernooizege zijn, sinds Jan Timman in 1985. Hij speelde met wit, maar kon de Noor niet verrassen. Na dertig zetten deelden de grootmeesters het punt.

De 24-jarige Giri was vorig jaar ook al dicht bij de eindzege in Wijk aan Zee, door insiders het Wimbledon van het schaken genoemd. Toen verloor hij in de tiebreak van Carlsen. Dit jaar begon Giri het toernooi met een nederlaag tegen de Rus Ian Nepomniachtchi, maar werkte zich daarna op, mede door vier keer een partij met zwart te winnen. Na een overwinning met wit tegen de Amerikaan Samuel Shankland in de elfde ronde was Giri zelf koploper en deed hij volop mee om de eindzege.

De Nederlandse nummer vijf van de wereld deed een dappere poging om van Carlsen te winnen, maar de Noor gaf geen krimp. "Hij deed een ruil van stukken die ik niet helemaal begreep; hij leek me een beetje wanhopig’', zei de 28-jarige winnaar. "Ik was vooraf best nerveus voor de partij, maar zodra we waren begonnen was dat gevoel weg. Zeven keer dit toernooi winnen voelt goed, hopelijk volgend jaar weer."

Carlsen wint in Wijk aan Zee. (PRO SHOTS/Action Images)
Carlsen wint in Wijk aan Zee. (PRO SHOTS/Action Images)