Topsprinter 'Golden Bolt' overleden

In Japan is atleet Hidekichi Miyazaki overleden. Golden Bolt liep enkele jaren geleden een wereldrecord op de 100 meter...voor 100+'ers. Hij kreeg enige bekendheid doordat hij daarna de bekende pose van wereldrecordhouder Usain Bolt aannam. Miyazaki bereikte de fraaie leeftijd van 108 jaar en werd geveld een hersenbloeding.

Miyazaki speelde in zijn jonge(re) jaren regelmatig het bordspel Go met vrienden, hij had immers nog jonge benen. Hij trainde dagelijks en at gematigd, wat ongetwijfeld bij heeft gedragen aan zijn goede gezondheid. "Mijn artsen zijn verbaasd. Een paar dagen geleden hebben ze mij nog onderzocht en ik ben zo fit als een hoentje", vertelde de Japanner in 2015, voor hij als 105-jarige de 100 meter aflegde in 42,22 seconden.

Dat was overigens geen wereldrecord, maar wel de tweede tijd ooit: de Pool Stanislaw Kowalski - die zijn goede gezondheid dankt aan 'nooit naar de dokter gaan en doen wat ik wil' - liep een paar maanden eerder 34,50 seconden, waarmee ze de enige twee 105+'ers zijn die ooit een officiële 100 meter gelopen hebben.

Golden Bolt zag destijds nog wel ruimte voor verbetering. "Ik ben nog maar een beginner en zal harder moeten trainen. De training ging prima, maar ik weet dat ik sneller kan lopen. Ik weet zeker dat ik nog twee of drie jaar door kan, het gaat allemaal om wilskracht: je moet gewoon door blijven gaan."