Handgranaat gevonden in voortuin lid Bandidos, noodverordeningen ingesteld

Dinsdagochtend zijn er in twee voortuinen van woningen in Holtum en Echt handgranaten aangetroffen. Het is nog onbekend of er sprake is van een relatie tussen beide zaken.

Holtum
Rond 9.00 uur ontving de politie melding van een handgranaat in de voortuin van een woning aan de Velgraafweg in Holtum. De politie heeft vervolgens de straat afgezet en de bewoners verzocht hun woning te verlaten. Door leden van Team Explosieven Verkenning is onderzoek ingesteld. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie komt ter plaatse. De Velgraafweg is afgezet.

De bewoner van de woning in Holtum zou een lid van de motorbende Bandidos zijn volgens 1Limburg. Volgens omwonenden zou de zoon van Harrie Ramakers, voorman van de Bandidos en bij wie onlangs ook een handgranaat werd gevonden in Nieuwstadt, in de buurt wonen. 1Limburg meldt dat Ramakers zelf ook aanwezig is en heeft staan praten met de politie. Het is echter nog onduidelijk of een en ander hiermee verband houdt. In verband met de coördinatie en afstemming is door de hulpdiensten besloten op te schalen naar Grip 1.

Lees ook: Handgranaat aangetroffen in voortuin Nieuwstadt

Echt
Rond 9.30 uur volgde eveneens een melding van een handgranaat die aangetroffen werd bij een woning aan de Cypresstraat in Echt. Ook voor dit incident is door leden van Team Explosieven Verkenning onderzoek ingesteld en komt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ter plaatse. De eigenaar van de voortuin waar de handgranaat is aangetroffen is geen lid van een motorbende, elders in de straat woont wel een lid zo meldt de politie. Het is nog onduidelijk of een en ander hiermee verband houdt.

Update 13:05 uur
De situatie aan de Velgraafweg met het gevonden explosief is onder controle. Er is geen gevaar meer voor de omgeving. Dat blijkt uit onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

Na onderzoek van Team Explosieven Verkenning is de EOD even na 11:30 uur ter plaatse gekomen. Het explosief is bekeken en de situatie is onder controle. Ontruimen van gebouwen in de nabijheid is dus niet nodig. GRIP 1 is afgeschaald.

Buurtonderzoek en sporenonderzoek zijn opgestart. Over de aanleiding van het achterlaten van de handgranaat is nog geen duidelijkheid. Dit wordt onderzocht door de politie, evenals of er een relatie is met het aantreffen van de handgranaat op de Cypresstraat later deze ochtend in Echt. De EOD is nu onderweg naar dat incident.

Update 15:17 uur
Ook de situatie in de Cypresstraat is onder controle. De EOD was rond 13.50 uur ter plaatse. Niet lang daarna is ook het explosief daar veiliggesteld. De eigenaar van de voortuin waar de handgranaat is aangetroffen is geen bendelid, wel is er een bende-lid woonachtig in de straat. Het is nog onduidelijk of een en ander hiermee verband houdt.

Onderzoek
De politie heeft buurtonderzoek gedaan en naar sporen gezocht op beide locaties. Over de aanleiding van het achterlaten van de handgranaat is nog geen duidelijkheid. Dit onderzoekt de politie, evenals of er een relatie is met het aantreffen van de handgranaat op de Cypresstraat later deze ochtend in Echt.

Maatregelen
De gemeenten Echt-Susteren en Sittard-Geleen beraden zich over maatregelen naar aanleiding van de incidenten. In beide plaatsen is de noodverordening afgekondigd.