Zuid-Korea opgeschrikt door misbruikschandaal in sportwereld

Zuid-Korea is opgeschrikt door een misbruikschandaal in de sportwereld. Verschillende vrouwelijke sporters zeggen dat ze seksueel misbruikt zijn door hun coach.

Tweevoudig Olympisch kampioen shorttrack Shim Suk-hee was een maand geleden de eerste die naar buiten kwam met beschuldigingen. Volgens de 21-jarige shorttrackster heeft haar voormalige coach Cho Jae-beom haar meerdere keren verkracht tussen haar zeventiende en twintigste.

Vlak voor de spelen van Pyeongchang werd Cho ontslagen als bondscoach. Reden voor dat ontslag was dat hij Shim geslagen had. Momenteel zit hij een gevangenisstraf uit van tien maanden omdat hij meerdere shorttracksters mishandeld heeft.

Inmiddels hebben ook sporters uit het judo, taekwondo en worstelen verteld seksueel misbruikt te zijn door hun coaches. Leden van het curlingteam dat zilver won in Pyeongchang beschuldigen hun coach van verbale mishandeling en achterhouden van prijzengeld.

Voormalig schaatsbondscoach Jeon Myeong-hu ligt onder vuur. Jeon zou coaches die zich schuldig hebben gemaakt niet hebben bestraft en sporters die slachtoffer zijn onder druk hebben gezet om geen openheid te geven.