Animal Rights brengt opnieuw gruwelijke beelden naar buiten

In aanloop naar het Tweede Kamer debat over dieren in de veehouderij van 24 januari, brengt Animal Rights opnieuw beelden naar buiten van een stal waarin de levensomstandigheden door ieder fatsoenlijk mens als onacceptabel zullen worden beschouwd. In deze stal in de omgeving van Venray leven zeugen en hun biggen onder afgrijselijke condities. “We sturen deze beelden ook naar de NVWA met de vraag om in te grijpen,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Smerig en brandgevaarlijk
Door heel het geïnspecteerde stallencomplex hangt spinrag bezet met stof, als dichte sluiers van het plafond, wanden en leidingen naar beneden. Het vuil is innig verstrengeld met elektrische installaties zoals ventilatie en verlichting. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken wat één kortsluiting-vonk hier teweeg zou brengen. “Wanneer is een stal smerig genoeg om handhavers en de lokale overheid tot ingrijpen te bewegen,” vraagt Animal Rights directeur Susan Hartland zich af.

De stalbranden epidemie in Nederland is een van de onderwerpen tijdens het debat op 24 januari. Kortsluiting en elektraproblemen in het algemeen zijn oorzaak nummer 1 voor stalbranden.

De standaard
Dat varkens leven op roosters boven een gierput gevuld met hun eigen ontlasting is standaard in de varkensindustrie. Dat de dieren hun hele korte leven ammoniak dampen inademen ook. Dat zeugen hun biggen baren en zogen in krappe stangen-kooien evenzeer. Het couperen van staartjes en oormerken gebeurt routinematig. En dat de de stallen troosteloos, prikkelarm, geestdodend zijn is bijna overal hetzelfde. Net als de afwezigheid van daglicht en de mogelijkheid om naar buiten te gaan en te wroeten in aarde. “Zelfs zonder de misstanden in deze nieuwe beelden is het leven van varkens in Nederlandse stallen dieronwaardig,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Dode dieren
5,4 miljoen biggen sterven er jaarlijks in Nederlandse stallen; daar komen nog ongeveer een half miljoen oudere dieren bij die ook nooit het slachthuis halen. Ook op dit bedrijf lagen de dode biggen, achteloos aan de kant gegooid, in de gangpaden tussen de levende dieren. Dit verklaart ongetwijfeld mede het grote aantal vliegen dat zelfs in de winter aanwezig is op de varkens. Achter het bedrijf lagen twee oudere dieren dood, onbedekt, onder een voersilo.

Animal Rights brengt opnieuw gruwelijke beelden naar buiten  (Foto: Animal Rights)
Animal Rights brengt opnieuw gruwelijke beelden naar buiten (Foto: Animal Rights)