Blue monday trapt af met Super Red moon

Het wordt blauwbekken deze ‘Blue Monday’. Op de meest deprimerende dag van het jaar is het ’s ochtends vroeg -5 tot -9 graden. Overdag loopt het kwik op naar een graad of 2. Somber is het niet, want de zon is maandag volop aanwezig. Voordat die 'zondag' echter aanbreekt, vindt er straks eerst nog een volledige maansverduistering plaats. 

Om 3:30 uur begint de maan door de schaduw van de aarde te bewegen. We zien dan een hap die tot 5:40 uur steeds groter wordt. Op dat tijdstip is de maan voor een uur lang verduisterd: direct zonlicht kan de maan niet meer bereiken. Vanaf ongeveer 6:45 uur valt er weer direct zonlicht op de maan. De maansverduistering is om 8:45 uur voorbij. Op dat moment kunnen we de maan niet meer zien, omdat deze dan inmiddels onder de horizon ligt. Mogelijk is de verduistering in het noorden van het land moeilijk of zelfs helemaal niet zichtbaar, want daar arriveert de komende uren bewolking. Dit geldt vooral voor de Waddeneilanden en delen van Friesland en Groningen. Hoe zuidelijker je komt, hoe beter het uitzicht.

De maansverduistering is te zien aan de westelijke horizon. Wanneer de maan in zijn geheel verduisterd is staat deze op 21°. Dit is vrij laag, dus een vrij zicht naar het westen is wenselijk wanneer je optimaal wil genieten van de maansverduistering.

Van nat en zacht tot volop winter
Vorig jaar was het heel ander weer op Blue Monday en deed het weer de meest deprimerende dag van het jaar eer aan. Op 15 januari was het namelijk nat, somber en grijs. In het westen en noordwesten viel regionaal 15-20 mm regen en in de Randstad werd lokaal 24 mm afgetapt. Met maxima van 7-9 graden was het bovendien zacht.

In 2017 beleefden we een koude winterse periode en kon op sommige plaatsen zelfs worden geschaatst. Blue Monday viel op 16 januari en toen vroor het in Drenthe, Overijssel en Gelderland de hele dag. Op weerstation Heino (Overijssel) kwam het kwik niet hoger dan -2,2 graden. ’s Nachts was het ijskoud met in het Drentse Eelde een minimumtemperatuur van -9,1 graden. In een groot deel van het land was het die dag erg somber weer met veel bewolking. In het noorden en noordwesten scheen de zon juist wel veel.