Philipsen uitgeroepen tot winnaar in Tour Down Under na terugzetten Ewan

De vijfde etappe in de Tour Down Under is na een ingreep van de wedstrijdjury toegewezen aan Jasper Philipsen. Caleb Ewan kwam weliswaar als eerste over de finish in de voorlaatste etappe van de Tour Down Under, maar de kleine Australiër gaf echter een kopstoot in de laatste kilometer, waardoor de wedstrijdjury Philipsen uitriep als winnaar.

Patrick Bevin blijft leider in het algemeen klassement. De Nieuw-Zeelander kwam in de laatste tien kilometer ten val, maar kon mede dankzij de ploegleiderswagen in de laatste twee kilometer weer aansluiten bij het peloton.

In de zesde etappe van Glenelg naar Strathalbyn over 149,5 kilometer bleef het in het eerste deel bij elkaar dankzij Mitchelton-Scott. De Australische ploeg zag kansen in de tussensprinten om hun kopman dichter bij Bevin te brengen in het klassement en uit te lopen op de klimmers. Bij de eerste tussensprint pakte dat goed uit. Impey won de sprint voor Bevin en liep één seconde in op de klassementsleider. Bij de tweede sprint was Bevin net iets sneller dan Impey, waardoor het verschil met Bevin en Impey zeven seconden bleef, maar zowel de Nieuw-Zeelander als de Zuid-Afrikaan pakte wel vijf seconden op de andere klassementsrenners.

Na de tweede tussensprint gingen Matthieu Ladagnous en Ayden Toovey in de aanval. De twee pakte meer dan drie minuten op het peloton, maar met nog vijftig kilometer te gaan kwam er wat nervositeit in het peloton vanwege de wind en kans op waaiers. De voorsprong van de twee zakte dan ook en met nog dertig kilometer probeerde Jumbo-Visma het in waaiers te trekken. De Nederlandse sloeg ook een klein gaatje, maar de wind stond net niet goed genoeg om het verschil te maken. In de laatste vijftien kilometer probeerde team Sky het ook nog. Ook ditmaal was dat geen geslaagde poging.

In de laatste tien kilometer was er een grote valpartij met als belangrijkste slachtoffer klassementsleider Bevin. De Nieuw-Zeelander bleef even staan. Uiteindelijk stapte hij weer op zijn fiets en met hulp van zijn ploeggenoten en wat hulp van de ploegleiderswagen kwam hij in de laatste twee kilometer weer aansluiten in het peloton. Uiteindelijk deed hij nog goede zaken voor het algemeen klassement door vijf bonificatieseconden te pakken in de tussensprinten. Hij heeft nu zeven seconden op Impey. Luis Leon Sanchez volgt al op zestien seconden.

In de straten van Strathalbyn moest een massasprint de beslissing brengen. Deceuninck-Quick-Step trok de sprint aan voor Elia Viviani. Ewan was in een gevecht met Philipsen voor het wiel van Sagan. Daarbij deelde hij een kopstoot uit aan de Belg. In de sprint die volgde begon Ewan vroeg zijn sprint en klopte al zijn tegenstanders.

De Australiër leek zijn eerste officiële zege binnen te hebben voor Lotto Soudal, maar de wedstrijdjury besloot na de wedstrijd om Ewan terug te zetten, waardoor de winst ging naar Philipsen. Voor de jonge Belg is dat zijn eerste zege in de WorldTour.