Derde eindzege Nikolaev, slotetappe voor Van Genugten

Eduard Nikolaev heeft bij de vrachtwagens voor de derde keer op rij de Dakar Rally gewonnen. De Rus eindigde in het klassement met een ruime voorsprong op Kamaz-teamgenoot Dmitry Sotnikov en Gerard de Rooy met de Iveco. De slotetappe werd gewonnen door Ton van Genugten.

Kamaz kwam in de rally meteen sterk uit de startblokken, terwijl de Nederlandse teams op gang moesten komen. De Rooy leek in het begin van de tweede week het Nikolaev en Sotnikov nog lastig te kunnen maken, maar de achterstand uit de eerste week was al te groot. De slotetappe werd een eenvoudige prooi voor Van Genugten die hiermee een rally vol pech toch nog goed afsluit. Hij had in de 112 kilometer lange proef tussen Pisco en Lima drie minuten minder nodig dan Ales Loprais. Sotnikov eindigde op vijf minuten als derde.

In het klassement had Nikolaev 25 minuten voorsprong op teamgenoot Sotnikov. De Rooy eindigde als derde op iets meer dan anderhalf uur. Van Genugten bezette plek zeven op ruim negen uur achterstand, voor Maurik van den Heuvel die als tiende eindigde. De andere Nederlandse finishers waren Gerrit Zuurmond, die de negende etappe miste, maar wel in etappe tien mocht starten en Richard de Groot op respectievelijk de plaatsen dertien en veertien. De Groot had hierbij een achterstand van maar liefst 160 uren, voornamelijk veroorzaakt door 112 uur straftijd.