Pentagon wil raketdefensie in ruimte

De VS moet nieuwe technologieën ontwikkelen, waaronder detectoren in de ruimte, om raketaanvallen af te slaan. Dat staat in een nieuw rapport van het Pentagon. Het zou van groot belang zijn om defensie naar de ruimte uit te breiden, omdat China en Rusland nieuwe wapens zouden ontwikkelen die de superioriteit van de VS bedreigen.

De berichtgeving volgt op eerdere aankondingen van president Donald Trump voor een zogeheten Space Force om "Amerikaanse dominantie in de ruimte te verzekeren". Het doet denken aan het zogeheten Strategic Defense Initiative ('Star Wars') van voormalig president Reagan, dat nooit werd voltooid.

Tot dusver lijkt er enkel sprake van detectiesystemen in de ruimte. Het is onduidelijk of het uiteindelijk ook zou moeten komen tot manieren om raketten vanuit de ruimte te vernietigen, zoals Reagan dat voorstelde.

Mogelijk zullen China en Rusland de Amerikaanse plannen als bedreiging van hun eigen nucleaire capaciteiten zien, schrijft de BBC, waardoor er een nieuwe wapenwedloop kan ontstaan. Beide landen werken aan wapens om de Amerikaanse defensiesystemen te slim of snel af te zijn, waaronder hypersonische ballistische raketten.

Een eerder rapport van Amerikaanse experts concludeerde dat de "superioriteitsmarge" van het land "sterk is verminderd".