Metge geeft Sherco eindelijk dagsucces

Michael Metge heeft Sherco voor het eerst sinds jaren weer een dagsucces in de Dakar Rally gegeven. De Fransman was in het 313 kilometer lang rondje rond Pisco twee minuten sneller dan Daniel Nosiglia Jager. Pablo Quintanilla eindigde op plek drie, een seconde voor Matthias Walkner en Toby Price.

In de negende etappe werd er bij de motoren gestart in groepen van tien waardoor het maken van verschillen lastig was. In de lastige slotfase greep de in de tweede groep gestarte Metge de dagzege. Vooraan hielden de favorieten in de gaten, waardoor daar niets gebeurde. Enige die wegviel was Adrien van Beveren die met een kapotte Yamaha aan de finish kwam.

Bij de Nederlanders was er drama voor de leider in het kistklassement Mark Tielemans. Hij kwam vandaag weliswaar als 36e aan de streep op anderhalf uur achterstand van Metge, maar deed dit wel met vier gebroken ribben. Op tien kilometer van de streep crashte hij hard bij het afgaan van een duin. Beste Nederlander in etappe acht was Paul Spierings op plek 21 met 48 minuten achterstand.

In het klassement blijft het razend spannend. Price leidt de wedstrijd met een minuut voorsprong op Quintanilla. Walkner is op ruim zes minuten de nummer drie. Spierings is de beste Nederlander op plek 28 met bijna tien uur achterstand. Nieuwe leider in het kistklassement wordt Edwin Straver die 32 staat, een plek achter Tielemans die in de slotetappe niet meer van start gaat.