Tot 5 jaar geŽist voor gewelddadige woningoverval

Juist het geweld maakte grote impact op een 53-jarige vrouw toen zij vorig jaar in haar huis door inbrekers werd mishandeld. Twee van de drie mannen (Yassine el H., Yassir A. en Mikey B.) grepen haar vast, trokken haar van de trap, sloegen haar en rukten een ketting van haar hals. Het gebruikte geweld klonk maandag door in de strafeis van het Openbaar Ministerie.

De vrouw werd op 16 juni vorig jaar in de nacht gewekt door het alarm. Dat ging wel vaker af en nooit eerder was er iets aan de hand geweest. Nietsvermoedend liep ze naar beneden, zonder kleren aan te trekken, om toch vooral weer snel in bed te kunnen kruipen.

Maar op de eerste verdieping zag ze plots twee mannen. Die schrokken evengoed, want door alle gesloten rolluiken hadden ze niemand thuis verwacht. Vier vreemde mannenhanden grepen de vrouw vast en sleurden haar van de trap verder naar beneden. Ze kreeg klappen, en tegen haar hoofd duwden ze een voorwerp (wat, dat kon ze niet zien). 'Waar is het geld,' riep een van de mannen, 'waar is het geld?! Waar is de kluis? Ik schiet je dood!'

In de woonkamer werd de vrouw op een bank geduwd. De schreeuwende man zag de halsketting van de vrouw en stak al zijn hand uit. 'Die niet, alsjeblieft,' smeekte de vrouw nog. En ook de andere man zei: 'Doe dat niet.' Maar de inbreker rukte de ketting van haar nek.

De drie mannen - tijdens het gestoei op de trap doorzocht nog een derde kompaan in de woonkamer alle kasten en lades - geven toe dat ze die nacht hebben ingebroken. Dat ze geweld gebruikten, ontkennen ze echter. Ze waren 'stomdronken' en kunnen zich dat niet herinneren. Maar de officier van justitie vindt dat ongeloofwaardig. 'De verdachten hebben er ook alle belang bij om hun rol zo gering mogelijk te houden,' zei ze. En ze wees erop dat één persoon die nacht niet had gedronken en dus een goede verklaring kon afleggen: het slachtoffer.

De derde man, die in de woonkamer de lades had doorzocht, is de enige die volgens het slachtoffer geen geweld heeft gebruikt. Ze heeft hem zelfs nauwelijks gezien. Het Openbaar Ministerie vindt hem daarom alleen schuldig aan diefstal en eist daarvoor 300 dagen waarvan 123 voorwaardelijk. Hij heeft al 177 dagen in voorarrest gezeten en zou dan dus niet terug hoeven de gevangenis in.

Voor de twee andere verdachten eist het Openbaar Ministerie veel hogere straffen, omdat zij geweld hebben gebruikt. De officier van justitie volgde de richtlijnen voor een woningoverval: 'Hoewel verdachten niet dachten dat er iemand thuis was, zijn ze ook niet weggegaan toen dit wel zo bleek. Ze gingen de confrontatie aan en hebben haar stevig mishandeld in haar eigen huis, terwijl zij ontkleed was en doodsangsten uitstond. De impact hiervan op het slachtoffer is niet anders dan bij een daadwerkelijke woningoverval.'

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de man die het meeste geweld had gebruikt 5 jaar cel. Tegen de ander werd 3 jaar cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist. Op 28 januari doet de rechtbank uitspraak.

Update 09:15 uur:
Het slachtoffer van deze overval was Silvia van Barneveld, de vrouw van darter Raymond van Barneveld.