Ontketende De Rooy pakt tweede etappezege

Gerard de Rooy heeft in de Dakar Rally zijn tweede etappezege op rij geboekt. De kopman van het Iveco-team was in de 323 kilometer lange proef rond San Juan de Marcona met zijn vrachtwagen maar liefst dertig minuten sneller dan nummer twee Siarhei Viazovich.

De Rooy liet samen met zijn teamgenoten vanaf het begin de snelste tijden noteren. De Nederlander sloeg ten opzichte van de concurrenten zijn slag tussen het derde en vijfde meetpunt door foutloos door de duinen en valeien te rijden. Hier pakte hij op vrijwel iedereen meer dan twintig minuten. Op de streep bleek Viazovich op ruim dertig minuten zijn naaste belager te zijn. Klassementsleider Eduard Nilolaev verloor ruim 34 minuten.

Andere Nederlandse teams kenden meer problemen. Ton van Genugten had een haperend bandenaflaatsysteem, waardoor hij in de duinen veel tijd inleverde. De equipe van Gerrit Zuurmond is nog niet binnen nadat hun MAN op zijn zij ging bij het oprijden van een duin.

In het klassement heeft Nikolaev na vandaag iets meer dan een uur voorsprong op Kamaz-teamgenoot Dmitry Sotnikov die vandaag een uur verloor op De Rooy. De Nederlander staat derde op 1.15 uur achter op Nikolaev. Van Genugten is met ruim vijf uur achterstand de nummer zes. Maurik van den Heuvel is op bijna zeven uur achterstand de nummer acht.